Gyereknevelés

Érkezik a baba, de mi legyen a házi kedvenccel?

Sok pár mikor megtudja, hogy gyermeke lesz, másoknál helyezi el kutyáját, macskáját, de ez valóban szükséges?

A gyermekvállalás nagy felelősség és nem túlzok, ha azt állítom, hogy erre igazán senki sincs felkészülve. Amíg az ember nem lesz szülő, nem is érzi át igazán a szülői lét, állapot felelősségét. Amikor az ember maga helyett egy másik személyt helyez előrébb, akiért lényegében bármire hajlandó. A feleségemmel mi is nagy hangsúlyt fektetünk kisfiúnknál arra, hogy sem a lelki, sem a fizikai állapotát ne érje káros hatás. Sok pár rendelkezik valamilyen házi kedvenccel, például kutyával. Többükkel beszéltem, hogy mi alapján döntöttek úgy, hogy ebüket megtartják a gyermekük érkezése után is.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Egyeseknek teljesen természetes volt, hogy a kutya és a gyerek együtt lesz családjuk része, mások pedig szakemberhez fordultak. Elmondásuk szerint, míg a korábbi évtizedekben a legtöbben az orvosaik tanácsára babaváráskor a kedvenceiket elajándékozták, másokhoz költöztették, ez ma már nem ilyen egyértelmű. Egy emberről, egy csecsemőről is sokkal több fertőzés kerülhet egy kutyára, mint fordítva. Természetesen fontos, hogy az ebtartó család ügyeljen a tisztaságra, de talán ez minden szinten alapelvárás kéne, hogy legyen. Emellett azt állapították meg, hogy azok a gyermekek, akik például kutyás családban nőttek fel és egy állat jelenléte megszokott számukra, szociálisan sokkal érzékenyebbek, fogékonyabbak szoktak lenni. Ezen felül már egészen pici koruktól felelősséget, gondoskodást tanulnak, ami nem csak az állatokra vonatkoztatható. Ráadásul a statisztikák szerint a kutyatulajdonosok tovább élnek, mint a kutyával nem rendelkezők.

Azonban egy kutyát fel kell készíteni a gyermek érkezésére, ugyanis érezni fogja az állat, hogy a figyelem iránta kevesebb lesz, így gyakorta előfordul, hogy le akarja dominálni a család bébijét. Ezért is javasolt kutyatrénerhez fordulni, mert ők számos módszert, tanácsot tudnak adni, hogy kedvencünket hogyan készítsük fel a kisgazda érkezésére. Ha megfelelően felkészítjük az ebet, kizárhatunk számos problémát és akár a filmekben látott kutya-gyermek barátság is létrejöhet gyermekünk és kutyánk között.