×

Gyereknevelés

Trükkök, hogy gyermekünk időben lefeküdjön aludni

A gyerkőcök esti lefektetése mindig egy kritikus pont lehet a nap során, hiszen míg ők fenn akarnak maradni és tovább játszani, mi tudjuk, hogy nagyon nagy szükségük van a megfelelő minőségű alvásra, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy időben lefeküdjenek.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Lefekvés előtt tilos a csoki

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk időben ágyba bújjon, akkor fokozottan figyeljünk oda arra, hogy lefekvés előtt már minimum egy órával ne fogyasszon semmilyen cukrot vagy cukortartalmú élelmiszert, italt. A cukor ugyanis felviszi a vércukorszintet, amitől a gyerekek felpörögnek, és biztosan nem akarnak majd aludni, arról nem is beszélve, hogy a hasukat is megterheli az éjjeli nassolás. A cukor mellett fontos az is, hogy nehéz, zsíros ételt se egyenek a gyerekek elalvás előtt, hiszen szervezetük aktívan kezd emészteni, amitől szintén nem fognak tudni álomra szenderülni.

Stop az elektronikának

Azt szokták mondani, hogy a mai gyerekek már okostelefonnal születnek meg, amiben valljuk be, van némi igazság. Az azonban nagyon fontos, hogy meghúzzuk a határokat az elektronikai kütyük használatával kapcsolatban. Ha lefekvéshez készülődünk, akkor kapcsoljuk ki a tévét, a számítógépet és az okostelefont is. Hibás lehet például, ha kikapcsoljuk a tévét, és miután lefektettük a gyerekeket, ők az ágyukban tovább játszanak a telefonjaikon.

Rendszer

A gyerekek életében az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen rendszer, amihez egy idő után hozzászokhatnak. Ha mindig máskor fekszenek le aludni, és más-más folyamatok zajlanak le előttük, akkor nem fogják megtanulni és rögzíteni, hogy az alvás mennyire fontos. Így tehát legyen mindig egy ugyanolyan lefektetési rituálénk, ami a gyerekekben rögzül, így a biológiai órájuk is be fog állni.