×

Gyereknevelés

A játszótereknek is közük lehet a gyerekek egészségéhez

Az erdőterületről származó talajjal és növényekkel borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét – ezt állapították meg finn és cseh kutatók.

A tanulmány alapjául szolgáló korábbi kutatások eredményei azt mutatják, hogy az autoimmun betegségek (például a gyulladásos bélbetegségek, az 1-es típusú diabétesz, az ekcéma és az asztma) világszerte megnövekedett arányának egyik oka, hogy a gyerekek nem találkoznak olyan természetes anyagokkal, amelyek biztosítják az immunrendszerük megfelelő érését. Eszerint a porral, földdel és pollennel való rendszeres érintkezés erősíti az immunrendszert a gyermekkorban.

Az MTI által idézett kutatók szerint a városi környezetben élő gyerekeknél a legmagasabb a kockázata annak, hogy nem kerülnek kapcsolatba ilyen természetes anyagokkal, ami magyarázatot adhat arra, hogy esetükben miért magasabb az autoimmun betegségek előfordulási aránya.

Az elmélet igazolása érdekében a kutatók eltávolították az aszfaltot két finn nagyváros több napközi otthonának játszóteréről, ahelyére pedig erdőkből származó tőzeget fektettek le, illetve bokrokkal, mohával ültették tele a területet. A kutatók a természetes anyagok betelepítése előtt, valamint az új zöldterület használatának 28. napján is megvizsgálták a gyerekek immunrendszerét.

A gyerekek mikrobiomjának – az emberi bőr felszínén és testüregeiben élő hatalmas számú mikroorganizmusnak – jelentős gyarapodása mellett, a kutatók pozitív változást észleltek bizonyos fehérjék és sejtek (regulatórikus T-sejtek és gyulladásgátló citokinek) esetében, ami a jóval erősebb immunrendszerrel rendelkező embereknél jellemző.

A szakemberek szerint azonban további vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy az ilyenfajta környezeti változtatások jótékony hatással vannak a gyermekek egészségére.