Környezetünk

Több vízi állatfajt is a kihalás fenyeget

A kihalás fenyegeti az ausztrál cápa-, rája- és macskahalfajok több mint tíz százalékát, 39 fajt - állapította meg egy kormányzati jelentés.

A Nemzeti Környezetvédelmi Tudományos Program (NESP) tengeri biodiverzitással foglalkozó csoportja kedden mutatta be az első olyan kiterjedt vizsgálat eredményét, amely az ausztráliai cápák, ráják és macskahalak kihalási kockázatát elemzi.

homokpadi cápa

Budapest, 2018. május 17.
Egy 130 centiméter hosszú szirticápa vagy más néven homokpadi cápa úszik a budapesti Tropicariumban. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A kutatás szerint Ausztrália az otthona a világ porcos halfajai több mint egynegyedének: 182 cápa-, 132 rája- és 14 macskahalfaj él itt, ezek 12 százalékát fenyegeti a kihalás.

A Charles Darwin Egyetem (CDU) kutatója és a jelentés vezető szerzője, Peter Kyne szerint sürgős intézkedésekre van szükség.

“Míg az ausztrál fajkihalás számottevően kisebb mértékű, mint a globálisan tapasztalható 37 százalék, aggasztó a 39 faj szempontjából, amelyeknél növekedett a kihalás kockázata” – mondta a szakértő.

Kyne szerint vannak pozitív jelei annak, hogy a védelmi intézkedések egyes ikonikus fajok – mint a fehér cápa és a homoki tigriscápa – esetében működnek, de a jelentés szerint ezek a fajok is veszélyeztetettek maradnak.

A tanulmány ugyanakkor rávilágít arra is, hogy Ausztrália vizei menedéket nyújtanak 45 olyan faj számára, amelyet a világ más részein a kihalás fenyeget.

“Sürgősen meg kell növelni Ausztrália veszélyeztetett cápa- és rájafajai védelmére hozott intézkedéseket és kutatásokat” – véli Kyne.