Gyereknevelés

Ki a főnök? Gyermeknevelési alapelvek

Az elvek mindenkinek mást és mást jelentenek, s nincs két ember, akinél megegyeznének. A legnagyobb viták és bizonytalanságok pedig pont a gyermeknevelés körül vannak. Összeszedtünk azonban pár fontos elvet, amelyeket ha következetesen betartunk, túl nagyot nem hibázhatunk gyerek terén!

Ki a főnök?

Alapelv, hogy nincs főnök, demokrácia van, mindenkinek van szavazati joga, elmondhatjuk bátran a véleményünket, kívánságainkat, hiszen nyitott fülek közt, s megértő környezetben élünk. Ám ha úgy alakul, hogy elfogynak az érvek és a türelem, akkor minden körülmények között a szülőnek kell átvenni az irányítást, s az ő szava szent. Valamelyik családban ritkábban, valamelyikben gyakrabban jutnak el erre a pontra. Lényeg, hogy sosem a fiatalkorú hozza meg a döntést kényes szituációkban!

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Az egyszerűbb út…

Ne válasszuk mindig a legegyszerűbb, legkényelmesebb utat, vannak bizonyos dolgok, amiket a gyermeknek meg kell tanulnia saját magának lerendeznie. Ha unatkozik, ha várni kell, ha a játszótéren elveszi tőle valaki a lapátját, oldja meg! Találja fel magát ezekben a helyzetekben is. Az a gyermek, akit ilyenkor „magára hagynak” a szülei, sokkal hamarabb válhat önállóvá, s magabiztosabb is lesz.

Ne engedjünk a zsarolásnak!

Akinek van gyereke, az tudja, mennyire találékonyak, ha a szüleik manipulálásáról van szó. Már egészen fiatal korban kiszagolják a leggyengébb pontjainkat, és ráerősítenek. Amíg még egészen picik, persze tehetetlenek vagyunk, ám mihelyst nagyobbacskák lesznek, kíméletlenül vissza kell verni ezeket a támadásokat, jöjjön az hiszti, toporzékolás, tagadás vagy akár nem evés formájában.