Környezetünk

Izgalmas kultúrprogramok, vezetett túrák, vadregényes ösvények az őszre

A hirado.hu összeállításából válogathatnak olvasóink kirándulóhelyek és kulturális programok közül, egyiket sem érdemes kihagyni.

Kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

5 mesebeli kirándulóhely

Vörös-kő

A Vörös-kő a csendre és nyugalomra vágyó túrázóknak ideális terep, hiszen nem tartozik a legismertebb kirándulóhelyek közé. Tahitótfaluból indulva egy könnyed sétával érünk el az erdő széléhez, ahonnan a sárga útvonalat követve jutunk fel az 521 méteres hegycsúcsra. Miközben az Ugró-patak szurdoka mellett haladunk, érdemes lepillantani néha a mélyben csordogáló vízre. A magasabb emelkedők után ránk váró látvány minden erőfeszítést megér, hiszen a csodás Szentendrei-sziget nyújtózik el a lábunk előtt.

 

Alsó-Jegenye-völgy

Az Alsó-Jegenye-völgy egy mesébe illő kirándulóhely, amely a fővárostól nem messze található, Budapest és Solymár határán. A viszonylag könnyű, 5,6 kilométeres túra a Paprikás-patak mellett vezet végig, ahol a sárga sávot és a kék Mária-jelzéseket kell követnünk. Így juthatunk el a Budai-hegység legnagyobb vízeséséhez, amely közel 5 méter magasból zúdul le. A patak partján sétálva az 1930-as években létrehozott strandfürdő maradványaiba ütközhetünk, majd egy erózió pusztította homokfalhoz érkezünk. A Rózsika-forrást és egy nagy tisztást elhagyva megpillanthatjuk a túra utolsó állomását, a solymári várat a 180 méter magas Mátyás-domb tetején.

 

Holdvilág-árok

Pomáz és Esztergom között terül el a mesés szurdokvölgy, a Holdvilág-árok. Kedvelt kirándulási célpont, hiszen az 5 kilométer hosszú körtúrát pihenőkkel is teljesíthetjük két és fél óra alatt. A szurdok fokozatosan fedi fel magát: míg az elején tágasabb térrel és csak néhány sziklával, kidőlt fával találkozunk, később, a Domini-forrást magunk mögött hagyva már egyre több kihívást tartogat számunkra a szűkülő út, az ingatag fapallók és lépcsősorok.

Ősi, kultikus helyként is számontartják a területet, így nemcsak a természeti szépségek miatt ide érkező túrázók, hanem az újabbnál újabb kutatási eredmények feltárásán munkálkodó régészek körében is nagy népszerűségnek örvend.

 

Gyadai tanösvény

A Gyadai tanösvény egy vadregényes környezetben, 6 kilométer hosszan elterülő kirándulóhely, amely a Dunakanyarban, a fővárostól körülbelül 40 kilométerre található. Az út a Katalinpusztai Kirándulóközponttól indul és a Naszály lankáin halad a Gyadai-rétig, majd visszakanyarodik a kiindulóponthoz. A Gyadai tanösvény óriási függőhídjairól, a mocsáron átívelő fapallóiról méltán híres, és miközben fantasztikusan szórakozunk a természet lágy ölén, még fontos ismeretek birtokába is kerülünk. Ugyanis a tanösvény 13 állomásán információs táblák mutatják be a környék állatvilágát.

Árpád-kilátó

A Látó-hegyen megbújó Árpád-kilátó nincs messze a várostól, és a terep is elég könnyű. Az Országos Kéktúra vonalát követve szinte lehetetlen eltévedni, nagyjából húsz perc alatt érünk a kanyargós ösvény végére. A fák közül aztán előbukkan az 1929-ben épült kilátó, melyet 2001-ben felújítottak.

 

Programok az őszi napokra

20. Országos Étterem Hét

Idén ősszel ismét megrendezik a sokak által várt programot, amelyre október 10-ig lehet asztalt foglani. A jubileumi, 20. Országos Étterem Hétre a megszokott lendülettel és igényességgel készül mintegy 100 hazai étterem és a rendezvény szervezői. A szemfülesek akár Michelin-kalauz ajánlásával rendelkező étteremben is vacsorázhatnak, ha időben asztalt foglalnak. A menüsorok fix árain nem változtattak, ám idén először a 3900 forintos top, a 4900 forintos prémium és az 5900 forintos exkluzív menüsorok mellett, konszolidált felárért további ritka vagy különleges alapanyagokból készült, nekik tetsző előételeket és főételeket is megkóstolhatnak a vendégek.

Kikapcsolódás klasszikus zenei koncertekkel

Október 8. és 24. között zajlik majd az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. Klasszikus zenei koncertek mellett több opera- és táncelőadás, szakmai konferencia, orgonakoncert, kortárs zenei est, dzsessz, világzenei és könnyűzenei csemegék, irodalmi, valamint képzőművészeti programok és rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket nem csupán Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán, de számtalan különleges helyszínen az esztergomi bazilikától a Svábhegyi Csillagvizsgálón keresztül a Párizsi Nagyáruházig, 17 napon át.

Zugligeti libegőzés

A Zugligeti Libegőről minden évszakban csodás a kilátás, de mivel az őszi lombkoronák közt utazni a leghangulatosabb, ez a program sem maradhat ki.

Találkozás világutazókkal a Járatlan Utakon Fesztiválon

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb, független utazókat megszólító rendezvényét, a Járatlan Utakon Fesztivált. Október 16-17-én több mint száz előadó, az ország ismert független hátizsákosai, bloggerei és extrém utazói gyűlnek össze a Fáklya Klubban, hogy megosszák történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyó kíváncsi közönséggel.

16 éve tartok diavetítéseket, s már régóta érlelődött bennem az a gondolat, hogy szervezzek egy nagyobb fesztivált, ahol egy napra egy tető alá hozom azokat az utazókat, akik szokatlan módon utaznak, nem mindennapi helyekre jutnak el, s kivételes szituációkba kerülnek útjuk során” – fogalmazott Csonka Gábor, az esemény megálmodója.

Nosztalgikus utazás a Budapest retró élményközpontban

Megnyílt a retró élményközpont (V. Október 6. utca 4.), és felejthetetlen nosztalgikus utazást ígér az érdeklődőknek.

Az interaktív kiállításon bárki kipróbálhatja milyen egy Lada típusú rendőrautóval járőrözni a Gazdagréti lakótelepen a Szomszédok teleregény idején, meg lehet tekinteni mi mindent vitt magával az űrbe Farkas Bertalan, korabeli vicceket vagy kabarékat lehet hallgatni telefonfülkékben, illetve ki lehet próbálni, ki hogy szerepelne bemondóként az akkori Híradó stúdiójában.
A címlapfotó illusztráció.