×

Környezetünk

Minden sütőtök ehető? Nem mindegy!

Azt mindannyian tudjuk, hogy a hazánkban is termő sütőtök ehető, sőt, nagyon is ízletes csemege, de a szakemberek óva intenek attól, hogy összekeverjük a halloween tökkel, mert ez utóbbi akár mérgező is lehet!

pixabay.com/gate74

Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK közleménye szerint sütőtöknek a köznyelvben a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Amit a zöldségesek, áruházak általában halloween tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen.

Magyarországon a halloween tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető – a nagy, narancssárga színű, és díszítésre alkalmas tökféléből itthon többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Fontos még tudnod, hogy az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.

Hol terem a magyar sütőtök?
Magyarországon a területalapú támogatási adatok szerint mintegy 1800 hektáron termesztenek ehető sütőtököt, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van.

Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években – tette hozzá a NAK.