×

Gyereknevelés

Balkezes gyerekek az iskolában

Szerencsére ma már teljesen leszoktak a szülők és a tanárok is arról, hogy erőszakkal átszoktassák az eredetileg balkezes gyerekeket jobbkezességre, az iskolában még mindig vethet fel problémát, ha a gyermekünk balkezes. Lássuk, hogy mire kell figyelni!

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Mikor derül ki, hogy bal- vagy jobbkezes lesz a gyerek?

Általában már egészen korán, 2-3 éves kor között észre lehet venni a kicsiken, hogy melyik lesz a domináns kezük. Nem kell semmi ördöngösségre gondolni, csupán megfigyelni, hogy melyik kézzel nyúl a játékok után, melyik kézzel rajzol ügyesebben és melyik kezével próbálja egyedül kanalazni az ebédjét vagy felvenni a poharat. Iskoláskorra általában már teljesen egyértelmű, hogy melyik a domináns kéz, így érdemes felkészíteni a kisiskolást az ebből fakadó helyzetekre. Ha van a családban is balkezes, valamelyik szülő, nagyszülő vagy egy testvér, az sokat segíthet az óvodásnak és a kisiskolásnak megérteni, hogy nincs semmi gond azzal, ha a másik kezével ír, mint a többiek. Semmiképp ne az iskolában szembesüljön ezzel, hiszen könnyen lehet, hogy rosszul érinti majd és úgy érzi, hogy kilóg a sorból.

Ne éreztessük vele, hogy más

Réka kisfia, Bence idén lett elsős, de ők is már hosszú ideje sejtették, hogy balkezes lesz. „Teljesen természetes volt számára, hogy a bal kezével nyúlt a dolgokért és a bal kezébe vette a ceruzát már az első perctől kezdve. Volt egy időszak, amikor engem utánozva jobb kézzel akart rajzolni, de hamar felhagyott vele és én is biztattam, hogy azt a kezét használja, amelyik jólesik” – meséli Réka, aki szerint az a legfontosabb, hogy ne tekintsék csodabogárnak a gyereküket. „Az óvodában szembesült vele igazán, hogy másik kézzel ügyesebb, mint a többiek, és sok kérdést feltett ezzel kapcsolatban, de szerencsére volt a csoportjában egy másik balkezes kisfiú is, így hamar megértette, hogy nem igazán más, mint a többiek.”

Az utóbbi években egyre nő a balkezesek száma, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy most már valóban teljesen elfogadott és természetes dolog, és nincsenek görcsök sem a szülőkben, sem az oktatókban, így a gyerekekben sem ezzel kapcsolatban. „Saját gyerekkoromból vannak emlékeim olyan óvodástársamról, akinek váratlanul megváltozott a viselkedése, ügyetlenebb lett és egyszer-kétszer bepisilt. Később derült ki, hogy erőltették nála a jobb kéz használatát és nem tudta kezelni a helyzetet, hogy ami korábban sikerült neki, azt most nem megy. Persze akkor ezt még nem láttam, csak a szüleimtől tudom a történet végét. Szerencsére nála hamar észrevették és megoldódott a probléma” – meséli Réka.

Segítenek a tanárok

Rékáék az iskolakezdésig nem is nagyon foglalkoztak a balkezesség kérdésével és amúgy sem akartak rá problémaként tekinteni. „Természetes volt számunkra, hogy veszünk itthonra balkezes ollót, hogy a pulcsik bal ujja néha szürke lesz a grafittól vagy színes a ceruzáktól. Nekünk ez nem gond, örülünk neki, hogy Bence nyitott és kreatív, alkotni akar. Úgy gondolom, hogy ő is tudomásul vette ezt és nem problémaként tekint rá. Most már elmúlt 6 éves, megvolt az első napja az iskolában, és mikor érte mentem ujjongva mesélte, hogy vele együtt három balkezes is van az osztályában.”

Bár az első napokban még csak rajzoltak, hamarosan elkezdődik a betűk rajzolása és tanulása. „A bemutatkozáskor jeleztem az osztályfőnöknek, hogy Bence balkezes, kértem, hogy ültesse baloldalra és az ebédlőben is próbálja úgy leültetni, hogy elférjen a keze. Ha pedig késsel-villával esznek, akkor ne szóljanak rá, hogy fordítva fogja a dolgokat, mert számára így természetes. Technikaórára vittünk be balkezes gyerekollót neki, így nem kell a nem kézre álló ollóval ügyetlenkednie.

Szerencsére a fiamat nem kell félteni, szól, hogy ha kényelmetlenül érzi magát, de a tanárnő is nagyon készséges volt, azt mondta, hogy a balkezes gyerekeknek próbálja majd balkézzel mutatni a feladatokat, hogy könnyebben tudják utánozni. Én úgy gondolom, hogy ez a legtöbb, amit elvárhatunk egy jobbkezes tanárnőtől és nagyon hálásak vagyunk érte.”