×

Gyereknevelés

Mikortól érdemes elkezdeni a gyerekkel az angol tanulást?

Megoszlanak a szakmai vélemények arról, hogy pontosan hány éves kortól érdemes angolt tanulnia a gyerekeknek, de nagy általánosságban azzal mindenki egyetért, hogy iskolai környezetben legkésőbb 10 éves korig szabad várni vele.

Alapvetően két irányzat létezik a gyermekek nyelvoktatása területén. Sokan azt vallják, kezdjük el olyan hamar, amilyen hamar csak lehetséges, míg mások azt az álláspontot képviselik, hogy várjunk ki vele, mert nincs értelme olyan módszerekkel folytatni az angol tanítást, ahogy az Magyarországon történik.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője arról beszélt, az oviangoltól nem lehet csodákat remélni, sokkal fontosabb ennél, hogy a gyerekek minél több anyanyelvi mesét, mondókát, dalt hallgassanak, így könnyebben tudják elsajátítani a nyelvet. A szakértő megjegyezte, az angol tanulást meg kell szerettetni a kicsikkel 3-4 éves korukban, hogy mire iskolába mennek, legyen egy jó kiindulási alapjuk a folytatáshoz.

„Ha azt szeretnénk elérni, hogy a gyermek ne megtanulja, hanem elsajátítsa a nyelvet, ahogy a magyart is, akkor ugyanolyan szinten is kellene vele beszélni angolul. Az oviangollal ez kivitelezhetetlen, a kicsiknek arra lenne szüksége, hogy öntsék beléjük az idegen szavakat, kifejezéseket otthon is” – magyarázta.

Így nem lesz angoltalan a gyerek kiejtése
A tapasztalt angol nyelvtanár kiemelte, egyes tanulmányok szerint 3-4 éves korban a legcélszerűbb elkezdeni angolt tanítani a gyerekekkel, más rendszerekben viszont arra esküdnek, hogy legkésőbb 10 éves korig kell elindítani a folyamatot. Léteznek viszont olyan elképzelések is, miszerint ha 17-18 éves koráig belevág egy fiatal a tanulásba, akkor még megközelítheti az anyanyelvi beszélők szintjét is.

„A dalok, a mondókák az animációs filmek nemcsak a nyelvre, hanem annak a ritmusára is megtanítják a gyermekeket. Ezáltal nem lesz angoltalan, úgymond „Hunglish” a kiejtésük, mint a mi korosztályunknak, hiszen nekünk még nem volt modell, amihez hasonlíthattuk volna, csak a tanárunk” – mutatott rá.

A nyelviskola szakmai vezetője szót ejtett arról is, a gyerekek első éveiben akkor érdemes célzottan angolt tanulni, ha erre intenzíven van lehetőség. Fontos viszont megszerettetni velük a nyelvet, hogy mire iskolába mennek, legyen egy jó alapjuk.

Kinek ideális a magántanár, kinek a csoportos képzés?
Juba-Nagy Ágnes kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a gyerekek esetében ideális lenne a csoportban való tanulás, mert nemcsak egy embernek a kommunikációs szokásait veszik fel, hanem mindig mások mondanivalójára kell reagálniuk, ami alapjaiban felkészíti őket az életben előforduló szituációkra.

Megjegyezte, a magántanár főként azoknak javasolt, akik egy adott vizsgára készülnek fel és kifejezetten hasznos, ha az írásbeli számonkérés, de ez a legkisebbeknél csak ritkán életszerű.