×

Gyereknevelés

A kicsiknek is szükségük van az önbizalomra

Egy szülő sem szeretné, ha gyermeke alacsony önértékelésű lenne. Sajnos azonban nem minden alakul úgy, ahogy mi szeretnénk. És sokszor nem is tudjuk, hogy önbizalomhiányban szenved a gyermekünk, csak később figyelünk fel erre. A szülők feladata, hogy kitöltsék az űrt, és megmutassák a gyermeküknek, hogy ők is ugyanolyan jók, értékesek, ügyesek és okosak, mint a többi gyerek.

Hogyan növelhetjük a gyermekünk önbizalmát? Beszélgessünk vele. Sokat. Ismerjük meg a gondolatait, és természetesen az érzelmeit is. Hogy a különböző helyzetekben hogy érzi, vagy érezte korábban magát.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy saját magunkkal szemben kritikusabbak legyünk, mint másokkal. Beszéljünk a gyermekünkkel erről is, hogy belássa, saját magával szemben is tehet engedményeket, kedvezményeket. Ha például azt mondja, hogy ő rossz matekból, próbáljuk megmagyarázni neki, hogy nem rossz, csak neki például egy kicsit több időre van szüksége a feladatok megoldásához.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Kerüljük az összehasonlítást

Amikor beszélgetünk, ne hasonlítgassuk más gyerekekhez, ne mondjuk, hogy az egyik vagy a másik gyerek jobb vagy rosszabb nála valamiben. Maradjunk annál, hogy mindenki más. A szakemberek szerint az összehasonlítás megszüntetésével jól lehet növelni az önbecsülést, és a minimálisra lehet csökkenteni a testvéri versengést például.

Teremtsünk pozitív otthont, kellemes légkört. Olyan hely legyen, ahol jó lenni, ahol jól érezhetik magukat. Ahol nyugodtan játszhatnak és pihenhetnek – és természetesen ahol nyugodtan tanulhatnak. És dicsérjük meg, s ha kell, jutalmazzuk, amikor megérdemli.

Ha vendégeket hívunk, hagyjuk, hogy beszélgessenek más felnőttekkel, hogy a társaságukban legyenek. Így látják, hogy a felnőttek sem egyformák, hogy közöttünk is van különbség.

És adjunk a gyermeknek minél több feltétel nélküli szeretetet. Érezze, hogy mi úgy szeretjük, ahogy van.