Gyereknevelés

Járj jó példával gyermeked előtt

Ha van valami, amivel tudunk hatni az emberekre, pláne a gyermekeinkre, az a jó példa. Hiába mondjuk el például otthon, hogy gyűjtsük a szemetet szelektíven, ha mi magunk egy helyre dobjuk a papírt, az üveget és a műanyagot. A pozitív példa azonban úgy ragad ránk, mintha egy olyan külföldi országban lennénk, ahol nem ismerjük az adott nyelvet, ám 1-2 hónap múlva már tudunk konyhanyelven csacsogni. Nézzük, hogyan tudunk hatni a gyerkőceinkre!

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Maradjunk fittek

Gyermekünket már egészen korán bevonhatjuk a közös sportolásba. Elvihetjük babaúszásra, baba-mama tornára, futhatunk babakocsival együtt vagy ha éppen otthon tornázunk (tökéletes súlyzók a babák), akkor biztosak lehetünk benne, hogy néhány perc múlva a csöppségünk is elkezd jobbra-balra hajladozni. Hétvégén mehetünk kirándulni és így biztosíthatjuk számára, hogy természetes legyen neki a mindennapi mozgás, arról nem beszélve, hogy ha éppen futni kell utána, akkor nekünk sem árt, ha jó kondiban vagyunk.

Legyünk tisztelettudók az idősebb korosztállyal

Mutassuk meg csemetéinknek, hogy milyen fontos, hogy tisztelettel bánjuk a körülöttünk levő idősebb emberekkel is. Adjuk át a helyünket, segítsünk felcipelni a csomagjukat, hallgassuk meg egy-egy történetüket és ha átjön hozzánk a férjünk édesanyja, édesapja, akkor bánjunk velük tisztelettel. Apróságnak tűnhetnek ezek a dolgok, de pont az ilyen minták által lesz majd a következő generáció is jól nevelt.

Okosan a vásárlással

Gyermeknevelés közben nemcsak a gyermekünk, hanem mi magunk is nap mint nap tanulunk valami újat. Vásárlás közben a korának megfelelő módon beszélhetünk neki a pénz fontosságáról és arról, hogy mi a különbség egy ezer forintos és hatezer forintos póló között. Azt is megmutathatjuk, hogy nem az ár jelenti a minőséget, ezért ne az legyen az első, amit megnéz. Vigyük magunkkal a piacra, hadd lássa, mennyi minden finomság létezik a csipszeken kívül és még az is lehet, hogy egy kis kedvezményt is kapunk a kofáktól egy cuki mosoly láttán. Megéri, nem?