Környezetünk

Az óceánok rettegett vadásza – naponta átlagosan 20 fogától válik meg és növeszti vissza

A Washingtoni Egyetem tudósainak kutatásából kiderül, hogyha az embereknek lenne ilyen fogazatuk, feleslegessé válna a fogmosás.

(Forrás: wikipedia.com)

A csendes-óceáni lingcod egy mindenevő hal, amelynek szája olyan, mint egy rendetlen fiók, több mint ötszáz foga véletlenszerűen helyezkedik el rendkívül mozgékony állkapcsában.

Egy brit tudományos folyóiratban közzétett új kutatásból kiderül, hogy a csendes-óceáni lingcod naponta átlagosan 20 fogától válik meg és növeszti vissza.

Ha az embereknek is ilyen lenne a fogazatuk, naponta egy fogunk cserélődne, ami hasztalanná tenné a fogszabályzást, de még a fogmosást is.

„A fogpótlással kapcsolatos eddigi kutatásaink olyan halaktól származnak, mint például az ördöghalak, amelyeknek a homlokukon nő ki foguk egy része, vagy a piranha, amely egyszerre akár a fogainak negyedét is elveszítheti” – mondja Adam Summers, a Washingtoni Egyetem biológiaprofesszora és a tanulmány társszerzője.

A csendes-óceáni lingcod egy harapós lesből támadó ragadozó, ami felnőttkorában akár két méter hosszúra is megnő – számolt be róla a National Geographic.

„Nem egy bájos hal. Mindig azzal viccelődöm, hogy a lingcod és én sosem jöttünk ki jól egymással” – mondja Emily Carr, a Dél-Floridai Egyetem egyetemi hallgatója, a tanulmány vezető szerzője.

„Szalagot kellett tennünk a tartályok sarkára, mert amikor meglátták, hogy valaki elsétál mellettük, megpróbáltak kiugrani. Engem sosem haraptak meg, de biztos vagyok benne, hogy megpróbálták volna, ha lett volna rá lehetőségük”

A lingcod falánk vadász, és mindent megeszik, ami az útjába kerül és befér a szájába.