×

Környezetünk

Önkénteseket vár a bécsi állatkert

Több év szünet után újra önkéntes segítőket keres a Schönbrunni Állatkert.

Az önkéntesek nem foglalkozhatnak az állatokkal – ez a hivatásos gondozók dolga -, de munkájuk révén mégiscsak az egzotikus állatok közelébe kerülhetnek – közölte az intézmény.

Humboldt-pingvinek (Spheniscus humboldti) súlyát méri egy gondozó a Londoni Állatkert évenkénti állatmérésén 2016. augusztus 24-én.(MTI/EPA/Hannah McKay

Az önkéntesek olyan munkákban segédkezhetnek, mint az akváriumok, terráriumok és más állatházak takarítása, virágültetés a kertészekkel együtt, eszközmozgatás, a látogatókkal való törődés vagy az adminisztráció.

A Schönbrunni Állatkertben 2011 óta működik a Team Zoo Aktiv program, amelyben már 127 önkéntes tevékenykedik szabadidejében vagy nyugdíjasként az állatkertben a legkülönbözőbb feladatkörökben, örömet szerezve önmagának és nagy segítséget nyújtva az intézménynek.

Margarete Roithmair programkoordinátor szerint egyes tevékenységi köröket már nem is tudnak elképzelni a “tiszteletbeli munkatársak” nélkül.

Az önkéntesek segítenek például úgy bemutatni az állatkertet a látogatóknak, hogy felkeltsék bennük a lelkesedést a természetvédelem, a fajok megmentése iránt – mondta Roithmair, aki sok új “elkötelezett” jelentkezőre számít.

Az önkéntesek együttvéve évi átlagban 20 ezer munkaórát dolgoznak az osztrák főváros állatkertjében.

Állatkerti önkéntesnek felnőttek jelentkezhetnek, a munka megkezdése előtt kötelező elvégezni egy rövid tanfolyamot.