×

Kultúra

Sorra nyitnak a karácsonyi vásárok

A fővárosban megnyílt a Bazilika előtti és Vörösmarty-téri adventi vásár is, Debrecenbe pedig megérkezett a város karácsonyfája – hangzott el az M1 Híradójában.

A szokásosnál nagyobb volt a forgalom a debreceni nagytemplomnál péntek délelőtt. Megérkezett a város karácsonyfája, aminek már a felállítása is igazi látványosság volt.

A következő napokban kezdik majd el a fa díszítését, jövő vasárnap pedig a város díszkivilágításával együtt kapcsolják fel a fényeit. A fenyő kivágásában és a felállításban is évek óta segítenek a tűzoltók. Már ez is része a hagyománynak.

„Mindig ugyanaz a tűzoltó vágja már ki hét éve a fenyőt és hozzák ide a főtérre. A nehézségét az jelenti, hogy az átmérője sokkal kisebb a talpnak, mint a fenyőnek. A mostani fenyő is 50 centi átmérőjű és 18 méter magas” – mondta Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Fényfüzérekkel díszített karácsonyi „fényvillamos” közlekedik a debreceni Kossuth téren, 2016. december 13-án. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A fővárosban már feldíszített karácsonyfa is áll: péntek délelőtt megnyitott a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. A járvány miatt tavaly nem tudtak itt vásárt rendezni, és idén is csak korlátozásokkal! Az egyik legnagyobb változás hogy kordonokkal kerítették körbe a teret.

„Mostantól hétköznaponként három, hétvégente négy ilyen kapun lehet belépni a Vörösmarty térre, az adventi vásárba. Ehhez érvényes védettségi igazolványra, illetve fényképes igazolványra van szükség. Ezzel együtt a téren létszámkorlátozás is életben van, egyszerre ezer fő lehet benn” – emelte ki a közmédia tudósítója.

A vásárban kiemelt szerepet kaptak a kézműves alkotók, akik tavaly az online térbe szorultak: idén csaknem 15 mesterség mutatkozik be.

„Karácsonyi ajándék ajánlóval készültünk alapvetően, mindenki, ha szeretne egy kis kedves ajándékot, és egyedi dolgot, azt mindet megtalálja itt a kézműveseinktől. A Magyar Kézműves Szövetség kézművesei vannak túlnyomórészt a téren, és olyan kuriózumokkal készültek, amivel most már másfél két éve nem találkozhattak az idelátogatók” – mondta a Híradónak Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke.

A Vörösmarty térhez hasonlóan a Bazilika előtti adventi vásár is megnyílt, és a következő napokban a vidéki helyszíneken is elindulnak az ádventi programok.

A Bazilika előtti vásárt 2019-ben Európa legjobb karácsonyi vásárának választották: ott csaknem 100 hazai kiállító, kézműves, és gasztronómiai egység várja a vendégeket, január 1-jéig.