×

Gyereknevelés

Karácsonyi ajándékok az internetről – mire figyeljünk?

Az elmúlt évben jelentősen nőtt az internetes vásárlások mennyisége. Egyre többen rendelnek otthonról, a netről kényelmesen kiválasztott és különböző oldalakon összehasonlítható termékek közül.

Különösen ünnepek előtt gyakori, hogy neten próbáljuk beszerezni az ajándékainkat. A gyerekek játékait. Sajnos épp a megnövekedett forgalom miatt nagy a valószínűsége annak, hogy, amit most rendelsz már nem érkezik meg időben. Márpedig nincs szomorúbb annál, mint amikor a gyerek nem találja meg a fa alatt a várva-várt ajándékot.

És általában igaz, hogy fontos az óvatosság, mert az interneten rengeteg a csalás. Persze ha figyelsz biztonságban tudhatod a pénzed. Azt javasoljuk, hogy mindig tartsd be a következőket!

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

1. Az első és legfontosabb az, hogy csak megbízható kereskedőtől vásárolj – főleg akkor, ha nagyobb értékű dolgot veszel. A legjobb az, ha már kipróbált webáruházat választasz. Ha mégis megtetszik valami, és ismeretlen a hely, amelyik hirdeti, nézz utána a cégnek kommentekben, közösségi oldalak értékeléseiben.

2. Csak megbízható környezetben vásárolj. Nyilvános, nyílt WiFi hálózaton vagy olyan gépen, amit mások is használhatnak, ne vásárolj online, ne adj meg személyes adatokat és ne lépj be a banki felületre sem.

3. A bankok sokat tettek azért, hogy a neten is biztonságban vásárolhassunk: az EU-ból indított vásárlások esetében tavaly ősz óta kötelező például a kétlépcsős azonosítás, így a vásárlásnál nem elég megadni a kártya adatait, hanem szükség van egy telefonra üzenetben kapott kódra is. De tudnod kell, hogy ez csak az Európai Unióban bejegyzett kereskedőkkel szemben véd.

4. Ne dőlj be a reklámoknak. Mivel az interneten rendelni könnyű, sokszor olyan terméket is megkívánunk, amelyekre nincs igazán szükségünk. Mielőtt rendelsz, mindig várj egy kicsit, és gondold át, hogy tényleg szükséged van-e az adott holmikra. Lehet, hogy másnapra elmúlik a hirdetés csalogatása, és rájössz: ez fölösleges kiadás lenne.

5 A termék árához mindig ad hozzá a szállítási költséget, és ha mód van rá, vedd át inkább személyesen.