Környezetünk

Micsoda felfedezés! Eddig ismeretlen barlangot tártak fel Magyarországon

Eddig ismeretlen barlangot fedeztek fel Mátraverebély-Szentkúton a Novohrad-Nógrád Geopark geológusai, a nemzeti kegyhelyen található bazilikától mintegy 500 méterre, egy elhagyott kőbányában találták meg a természeti képződményt – olvasható a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely közleményében.

Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa a Mátraverebély-Szentkúton újonnan felfedezett barlangban 2021. november 24-én. A legalább száz éve felhagyott kőbánya falából nyíló természetes eredetű üreg 9 méter hosszú és 1,5-2,0 méter magas.

Egy terepbejárás során Orosz Mihály hívta fel a figyelmét Prakfalvi Péternek, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geológusának a szentkúti Meszes-hegy oldalában egy kőbányára, aminek a falából egy hosszabb üreg nyílt. Eddig semmilyen szakirodalomban, de még egyéb leírásban sem szerepelt ez a képződmény. A geológusok egyöntetűen megállapították, hogy egy barlangról van szó.

„Az üreg 9 méteres hosszúsága, 1,5-2,0 méteres magassága nem igazán üti meg az emberek ingerküszöbét, de keletkezése annál izgalmasabb” – idézi a közlemény Prakfalvi Péter geológust, aki kollégájával, Gaál Lajossal ismerte fel a képződményt.

„Egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel a kőbánya alatt, amelyben egykoron patak folyt. Ebbe ömlött bele a körülbelül 1 200 Celsius-fok hőmérsékletű andezitláva abból a vulkánból, amely a Mátra és a Cserhát hegyeit is alakította. A forró kőzet a vízzel való érintkezésekor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, amely felfújta az andezitet és így keletkezett ez a hólyagüreg. Az 1900-as évek elején nyithatták ki a bányászok ezt az üreget, éppen emiatt a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására” – tette hozzá Prakfalvi Péter.

Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa a Mátraverebély-Szentkúton újonnan felfedezett barlangban 2021. november 24-én. A legalább száz éve felhagyott kőbánya falából nyíló természetes eredetű üreg 9 méter hosszú és 1,5-2,0 méter magas.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy nem igazán felfedezésről van szó, mert a környékbeliek biztosan ismerték a képződményt, hanem egy felismerésről, aminek a során a szakmai ismeretükre alapozva megállapították azt, hogy nem egy mesterséges „vágatról” van szó, mint sokan gondolhatták, hanem egy különleges módon keletkelezett barlangról. Miután a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalosan is nyilvántartásba veszi a barlangot, attól kezdve az a törvény erejénél fogva védetté válik – olvasható a Novohrad-Nógrád Geopark honlapján.