Életmód

Szokatlan szilveszteri szokások a világban

Az új év kezdete a legtöbb nép hagyományaiban különleges alkalomnak számít, melyet szokatlan tevékenységekkel illik megünnepelni. Lássuk, melyek a legfurcsább évbúcsúztató szokások.

Ecuadorban madárijesztőt égetnek

A múlt szimbolikus elengedésének egyik legjobb eszköze, ha tárgyakkal helyettesítjük az egyes eseményeket, érzéseket. Ecuadorban pont ezt teszik, amikor az elmúlt évben bekövetkezett rossz dolgok, balszerencse eltörlésére papírral töltött madárijesztőket égetnek szilveszter éjfélkor. Van, aki a múlt évet reprezentáló fotókat is a tűzre hajítja. A piromániások ezen az éjszakán igazán elemükben lehetnek a dél-amerikai országban.

A kerek dolgok dicsérete – Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken úgy vélik, a boldog új évhez egyetlen dologra van szükség: pénzre. Ezt pedig különféle kör alakú dolgok reprezentálják, a filippínók ezért ilyenkor mindenből lehetőleg kör alakút használnak. Remélve, hogy az elkövetkező évre biztosíthatják a jólétet és a bőséget, kerek ruhákat hordanak (amennyire ez lehetséges), kerek ételeket esznek, szóval jöhet itt bármi, ami kör alakú.

unsplash.com/Annie Spratt

unsplash.com/Annie Spratt

Tányértörő dánok

Az első látásra nem túl temperamentumosnak tűnő dánokról nem gondolnánk, hogy ilyen vandál szokással ünneplik az új évet: egész évben gyűjtögetik a tányérokat, hogy azokat új év alkalmából hatalmas csörömpöléssel barátaik, rokonaik ajtaja előtt törjék össze. A különösnek ható szokás ugyanúgy kapcsolódik az elengedéshez, mint a démonűző zajkeltéshez, bár tegyük hozzá, nem lehet kellemes erre a zajra ébredni. Így a tapintatosabbak inkább előre összetörik a tányérokat, és már összetörve viszik barátaik háza elé.

A spanyolok 12 szem szőlője

Míg máshol tűzijátékkal, pezsgőspohárral a kézben köszöntik az éjfélt, Spanyolországban szőlőfürttel a kézben várják, hogy 12-t üssön az óra. Aki azt akarja, hogy szerencséje legyen az új évben, annak minden óraütésre egy-egy szem szőlőt kell megennie.