Gyereknevelés

Visszatérés a munka világába szülés után

Novodomszky Évát és Petrovics-Mérei Andreát nemcsak a családjuk, hanem a munkahelyük is segítette abban, hogy gyermekeik születése után újra munkába állhassanak – mesélték a Ridikülben.

A Család-barát műsorvezetője, Novodomszky Éva kétgyermekes édesanya, az M4 Sport tévése, Petrovics-Mérei Andrea pedig öt gyermeket nevel, de sosem merült fel egyikőjükben sem, hogy a családi egység kizárólag főállású anyaként működtethető jól. A két képernyős a Ridikül magazin vendégeként vallott arról, hogyan élték meg az anyaságot tévésként, és milyen segítséget kaptak környezetüktől és munkahelyüktől, hogy megteremthessék a magánélet és a munka közötti egyensúlyt.

Novodomszky Éva

„Az első olyan Balatoni Nyár idején, amit már édesanyaként vezettem, a kisebbik fiam csak egyéves volt. A Dunás kollégák szerették volna, ha visszatérek, de rám bízták, hogy mennyi időre. Két hetet vállaltam el, édesanyám és egy révfülöpi óvónéni segített nekem a gyerekek körül, de a kollégáim is szívesen pesztrálták őket. Mindenre van megoldás, de szükséges a munkahely rugalmassága is” – mondta a Ridikül vendégeként Novodomszky Éva, akinek ma már nagyobbik fia 17, a kisebbik 11 éves, így valamelyest tervezhetőbb és kiszámíthatóbb az életük.

A tévés ugyanakkor osztotta kolléganője, Petrovics-Mérei Andrea véleményét is, hogy a teljesítőképesség akkor tud maximumon üzemelni, ha a családi élet nem sérül a munka miatt. Tapasztalataik szerint a közmédia nemcsak műsorkínálatában, hanem működésében is a család- és gyerekbarát szemléletmódot részesíti előnyben – ennek elismeréseként év elején családbarát munkahely minősítést kapott az MTVA a Családbarát Magyarország Központtól.

Petrovics-Mérei Andrea

„Több olyan lépést tett a csatorna, amivel elősegítette, hogy az anyaság mellett is hatékonyan tudjak dolgozni. Ha tudósítani kellett egy sportmérkőzésről, volt hogy a helyszínen béreltek nekünk hotelszobát, ahol a férjem és a kisfiunk is velem lehetett. Persze távol a kollégáktól, hogy az éjszakai sírás ne zavarja őket. A járványidőszak alatt nem volt könnyű, mivel a nagyszülők nem tudtak segíteni úgy, ahogyan előtte, de az M4 Sportos kollégák, köztük Székely Dávid csatornaigazgató tolerálták, hogy a felborult családi életünk miatt akadtak nehézségek” – említett néhány alkalmat az M4 Sport műsorvezetője, amikor munkatársai segítették őt.

A teljes beszélgetés újranézhető a Ridikül Médiaklikk-oldalán.