×

Gyereknevelés

Munka a gyerek mellett

Anyaként hatalmas fejtörést okoz, hogy milyen munkát és hogyan vállaljunk a gyerek(ek) mellett.

Online otthoni munka

Talán a legszerencsésebbek azok a dolgozó mamák, akik online munkát végeznek otthon. Hiszen ezt (a határidők betartásával) bármikor és bárhonnan végezhetik. Nem gond egy nyaralás vagy egy nagyszülői látogatás. Én is ilyen munkát végzek, többnyire éjszakai műszakban, mikor már a kicsik lefeküdtek. Ez persze az alvásidő csökkenésével jár, de áldozatot minden esetben hozni kell, napközben legalább játszhatok vagy éppen gond nélkül szaladhatok velük az orvoshoz, ha beüt egy betegség.

A hosszabb, délutáni alvásidő alatt is lehetséges dolgozni, de akkor az idő szűke miatt én inkább gyorsan elintézhető és kevesebb figyelmet igénylő feladatokat szoktam elvégezni.

Az online munkának az az előnye, ami egyben a hátránya is: bármikor, bárhonnan végezhető. Jó is és rossz is, de az S.O.S. e-mailket, sőt az egyszerűbb feladatokat akár telefonról is megcsinálhatjuk, így mindig elérhetőek vagyunk.

Saját vállalkozás

A saját üzletnek is a rugalmasság az előnye, az, hogy az ember a saját maga főnöke. Persze itt a kockázat is nagyobb, rajtunk múlik, megy-e a biznisz, mennyit hozunk havonta a konyhára. A saját vállalkozásra pedig duplán igaz, hogy nincs megállás, nincs munkaidő, mindig van újabb és újabb elvégzendő feladat – csak rajtunk múlik, tudunk-e munkaidőt szabni magunknak. Manapság rengeteg anyuka kezd saját vállalkozásba otthonról a gyerekek mellett. A legtöbben talán azok vannak, akik saját termékeket készítenek, saját márkát indítanak. Az éjjeli műszak ezeknél a tervezőknél is gyakori, a fantasztikus és nagyon menő papírzsákokat készítő Ági korábban például így nyilatkozott egy interjúban: „A két fiú mellett ezek a zsákok éjjelente készülnek…”

Részidős munka

Sok anyuka nem megy vissza a baba mellett nyolc órában dolgozni, hanem négy-, esetleg hatórás részmunkaidős állást vállalnak. Előny, ha a munkaidő tömbösíthető, így esetleg nem is kell heti öt nap bejárni – ez persze nagyban függ a munka típusától és a munkaadó rugalmasságától.

Anya a kisfiával (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Gyed mellett, amennyiben van munkaviszonyunk, lehetőségünk van a gyereket bölcsődébe hordani. Ehhez persze az is szükséges, hogy legyen elég férőhely, felvegyék a gyereket. Sajnos sokan nem férnek bele a keretszámba, így fizetős intézménybe kényszerülnek, ilyenkor viszont sokszor már nem éri meg visszamenni dolgozni, hiszen a pluszkereset jelentős részét elviszi a magánbölcsi.

Szerencsések azok, akiknél a nagyszülők közel laknak, már nem dolgoznak, így be tudnak segíteni, így volt ez Juditnál is: „Vitéz olyan tíz hónapos koráig jött velem a műhelybe, és csak utána kezdett el vigyázni rá a nagymama heti három napot”–– Judit így töretlenül tudott dolgozni és alkotni.