Életmód

Hatásos tippek az újévi fogadalmak betartásához

Ha új év, akkor fogadalmak, amelyek gyakran hamar elfelejtődnek. Segítünk, hogy ezek ne csak üres ígérgetések maradjanak, hanem be tudd tartani, amit elhatároztál és el szeretnél érni.

Az újévi fogadalmakat január elsején még a legtöbben nagyon komolyan gondoljuk, de azt tudtad-e, hogy ezeknek az ígéreteknek a 80 százalékát február második felében már rég elfelejtik az emberek? Hogy a te újévi fogadalmaddal ez ne így legyen, hadd segítsünk: adunk néhány betartható, apró tanácsot, hogy 2022-ben meg tudd valósítani a célod.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Ha a célod életmódváltás
Sokan időzítik az új esztendő első napjára az életmódváltásuk kezdetét. Ennek egyik alappillére a táplálkozás megváltoztatása, ami egyáltalán nem könnyű dolog. Ha te is most kezdesz életmódváltásba, akkor ezt már biztosan a saját bőrödön tapasztalod, nincs is arra szükség, hogy ezt most tovább ragozzuk neked.

Inkább soroljuk, mire ügyelj. Talán a legfontosabb, hogy mindig tervezz előre – fel is írhatod, mit fogsz enni ma, holnap vagy a héten, ha így jobban átlátod (sőt, eleinte javasoljuk is, hogy vezess táplálkozási naplót) –, illetve egyél körülbelül háromóránként. Ne éhezz meg, mert akkor mindent be fogsz falni, ami a kezed ügyébe kerül, és buktad a napot.

Ha megkívánsz valami egészségtelenebb finomságot, akkor sem kell mindig nemet mondanod rá, ugyanis az életmódváltás nem büntetés: mértékkel élvezheted a finom falatokat. Ebben segít, ha a desszert előtt megiszol egy nagy pohár vizet, amivel két legyet üthetsz egy csapásra – a víz ugyanis nemcsak eltelít, hanem a megfelelő mennyiségű folyadékpótlást is segíti.

Az életmódváltás másik fontos eleme a rendszeres mozgás. Ha ehhez kapcsolódik az újévi fogadalmad, akkor fontos, hogy betartható és reális legyen. Például, ha eddig sosem voltál edzőteremben, ne akarj mától minden nap járni, és ne a legnehezebb mozgásformákkal kezdd. Ez a váltás ugyanis túl hirtelen lehet számodra, így el is mehet a kedved az egésztől. Inkább kezdd nagy sétákkal, kinti kocogással, otthoni tornával, majd egy-két alkalmas edzőtermi látogatással a sport rendszeresítését. Fontos, hogy a változatosságra is figyelj, mert ez segít, hogy a mozgás ne rutin, hanem minden nap izgalmas új élmény és örömforrás legyen számodra.

Ha spórolni szeretnél
Ki ne szeretné jobban beosztani a pénzt, vagy gyűjteni egy számára fontos célra, használati tárgyra? Ha 2020-ban te is ezt akarod, akkor fogadd meg az alábbiakat.

Írd a bevételeidet és a kiadásaidat, és ezeket rendszeresen nézd át. Vizsgáld meg, mire ment el több pénz, mi az, ami esetleg elkerülhető vagy csökkenthető kiadás (érdemes kedvezőbb díjcsomagokra váltani a szolgáltatóknál, lemondani a felesleges kábeltévé- vagy újság-előfizetéseket, stb.). Azt is feljegyezheted, amire már előre látod, hogy pénzt kell költened, legyen az egy pár új cipő, új kabát a gyerekeknek, az autó esedékes szervízelése, húsvét vagy közelgő nyaralás. Azt is írd fel, milyen összeggel kalkulálsz, és gondold át, hogyan csoportosítod át a meglévő jövedelmedből.

Az is sokaknak segít, ha minden hónapban egyszer felvesznek egy adott összeget a bankszámlájukról, és azt egy „vésztartalék” feliratú borítékba teszik, amihez nem nyúlnak hozzá. Mások mindig csak annyi pénzt visznek magukkal, amire feltétlenül szükségük van aznap, így nem esnek kísértésbe mondjuk egy kis délutáni vásárolgatás vagy egy „hirtelen felbukkanó” könyvesbolt miatt. Megint mások pedig, ha tudják, hogy túl nagy lesz aznap a kísértés a pénzköltésre, otthon hagyják a bankkártyájukat és csak minimális készpénzt visznek magukkal, hogy annál többet ne tudjanak költeni (ilyenkor természetesen tilos a kollégáktól, barátoktól kölcsönkérni, és azt elfogadni).

Ha úgy érzed, a bejövő pénzt nem tudod jobban megfogni, akkor gondold át azt, mivel tudnál egy kis plusz pénzt keresni – ez lehet bármi, a kötéstől a fordításon át a kutyasétáltatásig vagy bébiszittelésig. Elő a szupererőddel, és fordítsd ezt a javadra 2020-ban!