×

Gyereknevelés

Terápiás kutya a családban

Nem csak vakvezető kutyák tudnak segítséget nyújtani, ezek az értelmes és hűséges állatok többféle segítségre is betaníthatók.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Nagy sikerrel folynak évek óta különböző kutyás foglalkozások iskolákban vagy olyan gyermekek vonatkozásában, akik a tanulásban akadályozottak. Találkozhatunk velük speciális gondozóintézetekben, mentálisan, érzékszervileg vagy fizikailag sérült gyermekeknél és persze felnőtteknél is egyaránt.

Valójában nem újdonság, hogy különböző házi állatokat alkalmazzanak terápiás céllal. Használják őket rehabilitációt segítve, vagy akár más terápiás céllal is – már ősidők óta.

De gyakran “használják őket” más területeken is a kutyafelvezető párosok, vagy akár tarthatnak egyéni foglalkozásokat is háznál.

Egy viszont állandó: a terápiás kutya a gazdájával együtt dolgozik. A kutya felvezetője szorosan együttműködik a csoport pedagógusával, így valósítják meg a hatékonyabb fejlesztést – mondta Katona Zita habilitációs kutyaképző a Duna Balatoni nyár című műsorában.

Ezeknek, a kedvencek bevonásával tartott speciális terápiáknak két ága van, a látogatások, illetve a fejlesztő terápiás foglalkozások. Az első esetben a négylábú látogatást tesz a gyerekcsoportnál, de ott feladatot nem végez. Míg a másodiknál a kutya aktívan részt vesz a foglalkozáson, és különféle feladatokat hajt végre.