×

Környezetünk

Pandaikrek az állatkert új szenzációi

Bemutatták a Tokióban született ikerpandákat az Ueno állatkert látogatóinak szerdán.

A kicsinyeket azonban mindössze három napon át lehet megnézni, és csak korlátozott számú látogatót engednek be a világjárvány újabb hulláma miatt.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A fiú pandakölyök, Hsziao Hsziao és nővére, Lej Lej júniusban jött világra, súlyuk egyenként már 13-14 kilogramm körül van. Anyjukkal, Sin Sinnel együtt mutatták be őket a város állami fenntartású állatkertjében.

Azok a látogatók, akik sorsoláson nyertek lehetőséget a belépésre, reggel tíz órakor indulhattak befelé, és a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében egy-egy ember csak nagyjából egy percen át nézhette a kicsinyeket.

Kedden Tokió vezetése bezáratta az állatkert többi részét és más nyilvános helyeket – parkokat, múzeumokat – is a járvány terjedése miatt. Úgy döntöttek, hogy ennek ellenére a pandákat mégis megmutatják a sorsoláson kiválasztott, összesen 1800 látogatónak.

A húzást decemberben tartották, 1 a 348-hoz volt a nyerés esélye.

Sin Sin és hím párja, Ri Ri már nevelnek egy négyéves nőstényt, Hsziang Hsziangot. A Kínából kölcsönkapott szülőpár mindkét tagja 16 éves, és már korábban, 2012-ben is született utódjuk, amely azonban hatnaposan, tüdőgyulladásban elpusztult.