×

Környezetünk

Az elárvult medvebocs életéért küzdenek az orvosok

Antibiotikumkúrával próbálnak megmenteni állatorvosok Lengyelországban egy árva medvebocsot, amely egy kullancsok által terjesztett súlyos betegségben szenved.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Az Ada nevű magányos hím medvére a végletekig legyengülve bukkantak rá erdészek hétfőn a behavazott délkelet-lengyelországi erdőkben egy patak mellett. A környéken farkasok nyomait és vérnyomokat észleltek, miközben az anyaállatot nem találták sehol.

Az erdészeti hatóságok úgy döntöttek, hogy az árva barnamedvebocsot a védett állatok rehabilitációs központjába, Przemyslbe szállítják.

A menhelyen észrevették, hogy az állat központi idegrendszeri tüneteket mutat, például remeg a feje. Az állatorvosok megállapították, hogy a bocs anaplazmózisban, a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó, baktérium okozta betegségben szenved, amelyet a közönséges kullancs terjeszt.

A przemysli vadállatkórházban naponta kétszer antibiotikumot adnak a bocsnak abban a reményben, hogy Ada legyőzi a betegséget – közölte Radoslaw Fedaczynski, a kórház állatorvosa, aki videót is feltett a kismedvéről az intézmény Facebook-oldalára.

Jakub Kotowicz állatorvos szerint jó jel, hogy miután gyógyszert és egy meleg kuckót kapott, a bocsnak megjött az étvágya és elfogyasztja a kapott élelmet.

Az elárvult medvebocs 2021 tavaszán születhetett. Az erdészet azt szeretné, ha felgyógyulása után az állat visszakerülne a vadonba. Egy 2016-ban megmentett fiatal nőstény később a poznani állatkertbe került a przemysli központból.

Lengyelországban kevés barnamedve él, számuk legfeljebb 100 körül lehet, ezért a faj szigorú védelmet élvez.