Életmód

A szaunázás áldásos hatásai

A felforrósított száraz levegőt, mint relaxációs és gyógyító szertartást az emberiség már évezredek óta ismeri és használja. Tanulmányok bizonyítják, hogy a szaunázással egyes betegségek is megelőzhetők.

Lássuk, milyen jótékony hatással van az egészségre, ha a 8-10 percen át tartó szaunázástól a test hőmérséklete 38-38,5 °C-ig emelkedik.

Fotó: Illusztráció (Unsplash.com)

Javul a keringés
Az utóbbi évtizedekben, abban az a tévhit járta, hogy a szaunázás nem ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek esetén. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a szaunázás következtében edződnek a vérerek. A magas vérnyomásban szenvedőknél, pedig vérnyomáscsökkenés figyelhető meg a szaunázás következtében. Ma már tény, hogy a rendszeres szaunázás hosszú távon javítja a koszorúerek keringését.

Erősödik az immunrendszer
A szaunázás következtében, olyan immunitás-védelmet segítő anyagok szabadulnak fel, amelyekkel sokkal könnyebben tudja felvenni a szervezet a harcot a fertőzések, baktériumok ellen. Betegség esetén ugyanis a szervezet úgy igyekszik elpusztítani a kórokozókat, hogy belázasodik, így kiizzadja magából a méreganyagokat. A szaunázással ezt felgyorsítjuk. Ezért is érdemes kifejezetten a téli időszakban szaunázni, mert így elkerülhetjük a légúti fertőzések kialakulását.

A hormonális rendszer is újjászületik
Azért is ajánlják a szakértők a szaunázás utáni hideg vizes zuhanyt, mert ezzel egyfajta mesterséges, pozitív stressznek vetjük alá a vegetatív idegrendszert, illetve a hormonális szerveket. Ezek például az agyalapi mirigy, vagy a mellékvese kéreg. A pozitív stressz következtében a szervezet olyan felfrissülést és regenerációt tapasztal, amire más esetben nem képes. Ezzel hosszútávon megedzi a hormonrendszert és segíti annak helyes működését.

Gyönyörű bőr
Mivel a szaunázás élénkítő hatása miatt az anyagcserét is fokozza, ezáltal segíti a méreganyagok, kiürülését. Az immunrendszer megerősödése, pedig a bőrre is jótékonyan hat. Akik gyakran szaunáznak, akár már 1-2 hét után is tapasztalják a csillogó tiszta és feszesebb bőrt. Fontos, hogy mindig vegyünk hideg zuhanyt, ez fokozza a bőr rugalmasságát.