Környezetünk

Lefotózták a tengeri világ egyik legritkább látnivalóját

Egy takaró polipot vett észre Jacinta Shackleton tengerbiológus az ausztráliai Nagy-korallzátonyon, a Lady Elliot-sziget partjainál. Eddig mindössze néhány ember észlelte a ritka állatot, így a tengeri világ egyik legritkább látnivalója.

Egy queenslandi tengerbiológus ritka szivárványszerű polipfajjal találkozott, miközben a Nagy-korallzátonyon lévő Lady Elliot-szigetnél búvárkodott és kutatott. A takaró polip olyannyira ritka, hogy a sziget közelében lévő vizeken csak háromszor észlelték – így a tengeri világ egyik legritkább látnivalója – írja a The Guardian. 

Jacinta Shackleton tengerbiológus közel négy éve kutat és búvárkodik a Lady Elliot-sziget környékén.

Amikor először megláttam, azt hittem, egy fiatal, hosszú uszonyú hal, de ahogy közelebb jött, rájöttem, hogy egy nőstény takaró polipról van szó, és elképesztően izgatott lettem. Nagyon örültem”– mondta.

Jacinta Shackleton Instagram-oldalán is megosztotta a nőstény takaró polipról készült lenyűgöző felvételeket. A leírásban arról tájékoztatott, hogy ezek a tengeri fajok teljes életciklusukat a nyílt óceánban töltik, ezért olyan nehéz észlelni őket – írja a hirado.hu.

A takaró polipok rendkívül ritkák. Julian Finn, a Museums Victoria tengeri gerinctelenekkel foglalkozó vezető kurátora és munkatársai 21 évvel ezelőtt észleltek először egy hímet a Nagy-korallzátonytól északra.

„Oly keveset tudtam róluk… azt sem tudtam, hogy veszélyes faj-e, de később megtudtam, hogy igen, szóval szerencse, hogy tartottunk egy kis távolságot” – mondta Shackleton, hozzátéve, hogy rendkívül szerencsésnek érzi magát, amiért a megfelelő időben volt a megfelelő helyen, így lencsevégre tudta kapni a különleges állatot.

Érdekesség, hogy a nőstény akár kétméteresre is megnőhet és tíz kilogrammot is nyomhat. Ezzel szemben a hím csupán 3 centiméter hosszú, és a súlya mindössze 0,3 gramm, vagyis a hím körülbelül akkora, mint a nőstény pupillája. A faj nevét a nőstény mögött húzódó úszóhártyás köpenyről vagy takaróról kapta – amely annyira különlegessé teszi a fajt –, hímeknél ez nem alakul ki. Húsevők, táplálékuk többnyire kisebb halakból áll.