×

Környezetünk

Még soha nem tapasztaltak hasonlót a Tejútrendszerben

A Tejútrendszer galaxisa a legjelentősebb az ember számára, hiszen ez ad otthont a Földnek is.

A forgó objektumról – amelyet először egy egyetemi hallgató fedezett fel a – megfigyelték, hogy 18 percenként egy teljes percig hatalmas rádióenergiát bocsát ki. Az univerzumban energiát pulzáló objektumokat gyakran dokumentálnak, de a kutatók szerint valami, ami egy percig folyamatosan „bekapcsol”, rendkívül szokatlan – számolt be az NBC News. 

Az objektumot először az ausztráliai Curtin University Honors hallgatója, Tyrone O’Doherty fedezte fel Nyugat-Ausztráliában egy távcső és egy általa kifejlesztett új technika segítségével.

O’Doherty a Dr. Natasha Hurley-Walker asztrofizikus által vezetett csapat tagja.

Kicsit kísérteties volt egy csillagász számára, mert az égbolton semmi sem ismert, ami ehhez lenne hasonló. És tényleg nagyon közel van hozzánk – körülbelül 4000 fényévnyire”–  mondta Hurley-Walker, a Curtin Egyetem és az ausztráliai Nemzetközi Rádiócsillagászati ​​Kutatóközpont (ICRAR) asztrofizikusa. A kutatók a Nature folyóiratban szerdán megjelent tanulmányukban ismertették a felfedezést.

Az objektum néhány órán keresztül megjelent majd eltűnt megfigyeléseik alatt. Elmondásuk szerint további kutatásokra lenne szükség, hogy többet megtudjanak a jelenségről.

A Tejútrendszer egy közepes méretű galaxisnak számít, amelynek a becslések szerint 200 milliárd csillaga van. Az általunk ismert legnagyobb galaxis az IC 1101, amelynek több mint 100 billió csillaga van.