Környezetünk

Hamarosan már a Holdról is fogható lesz a wifi

Már a Holdon sem kell nélkülöznünk a wifit. Egy startup cég azt tervezi, hogy szélessávú internetet telepít az égitestre. Várhatóan 2024-ben indítják útjára az első Solnet műholdat, a másodikat pedig 2025-ben.

Az Aquarian Space nevű startup azt tervezi, hogy két éven belül a Holdon is lesz wifi. A cég tervei megvalósításához 650 000 dollárt kapott, miszerint nagy sebességű internetet juttat el a Holdra, és talán még a Marsra is. A projektet a kaliforniai Draper Associates nevű kockázatitőke-befektető cég finanszírozta, amely évekkel ezelőtt elsőként szállt be a SpaceX-be.

Az Aquarian Space 2024-re szeretné a Holdra telepíteni első kommunikációs rendszerét, a Solnetet, amely 100 megabit/másodperc sebességű műholdhálózattal működne. Egyelőre nem tudni, hogy konkrétan milyen típusú műholdakat használnának a projekthez.

Mindamellett, hogy a műhold gyors internetelérést biztosítana, az Aquarian nyomon szeretné követni az űridőjárást, valamint tudományos információkat szeretne gyűjteni a Holdról és a Marsról – olvasható a New York Post cikkében.