Életmód

Gombából kaviár? A Bocuse d’Or ezüstérmes séfje elárulta hogyan!

Második helyen végzett a magyar csapat a gasztronómia olimpiájaként is emlegetett Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében. A megmérettetésen nem lehetett olyan exkluzív alapanyagokat használni, mint például a kaviár, Dalnoki Bencéék azonban mégis a tányérra tették ezt az ételt.

A második helyezett magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjének eredményhirdetésén a Sirha Budapest 2022 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2022. március 24-én.MTI/Balogh Zoltán

Dalnoki Bence, a magyar csapat séfje elégedett a neves gasztronómiai versenyen elért második helyezésükkel, mondta a Kossuth Rádió műsorában, ahol azt is részletezte, az első helyen végzett dán csapat valószínűleg a vegetáriánus tállal tudott olyan kuriózumot mutatni, ami elsőségüket eredményezte.

„A konyhai munka, tányér és tál téma terén látjuk a pontszámokat. Ez utóbbiban, ahol az őzet dolgoztuk fel, mi értük el a legmagasabb pontszámot, ahogy a konyhai munkában is. A tányér témában maradtunk egy kicsit alul a dánokhoz képest” – mondta a séf, aki ennek kapcsán egy érdekességet is elárult a hallgatóknak.

Mivel tilos volt kaviárt használni a versenyszabályzat szerint, gombából készítettek kaviárhelyettesítőt erre a vegetáriánus tányérra.

„A gombát vékonyra felszeleteltük és egy úgynevezett dasival felfőztük, majd ezt redukáltuk és kaptunk egy erős ízű gombalét, amelyet az agaragar nevű anyaggal zselésítettünk. Ezt csepegtettük jéghideg olajba, így különböző méretű kis golyók képződtek. Az egyformákat szelektáltuk és megkaptunk a kaviárra emlékeztető alapanyagot” – mondta a műsorban Dalnoki Bence.

Hogy a magyar csapat miként ünnepelte meg a dobogós helyezést és miben számított a hazai pálya, arról bővebben a Korkóstoló adásában hallhatnak.

Korkóstoló – vasárnap 9:30-tól a Kossuth Rádió műsorán!