Környezetünk

Több mint 5000 új vírusfajt azonosítottak a világ óceánjaiban

A kutatók több tízezer mintát elemeztek a világ minden tájáról, RNS-vírusok, vagyis olyan vírusok után kutatva, amelyeknek fehérjeburka RNS-t (ribonukleinsavat) vesz körül. Az új koronavírus például egyfajta RNS-vírus.

Az újonnan felfedezett vírusok sokfélesége olyan nagy volt, hogy a kutatók javasolták az RNS-vírusok osztályozásához szükséges rendszertani csoportok számának megduplázását, a jelenlegi öt törzsről 10 törzsre – számolt be róla a LiveScience, tudományos szakportál.

„A tudósok felfedeztek egy teljesen új törzset, a Taravicota-t, ami arra utal, hogy ezek a vírusok ökológiai szempontból nagyon fontosak” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Matthew Sullivan, az Ohio Állami Egyetem mikrobiológia professzora – írja a hirado.hu.

Sullivan szerint az RNS-vírusok tanulmányozása általában a betegségeket okozó vírusokra összpontosított. (Néhány jól ismert RNS-vírus közé tartozik az influenza, az Ebola és a COVID-19-et okozó koronavírus). Ezek azonban csak egy “apró szeletét” jelentik a Földön található RNS-vírusoknak.

„Szisztematikusan és minél gyorsabban akartuk tanulmányozni a vírusokat, és egy olyan környezetet szerettünk volna felfedezni, amelyet eddig senki sem vizsgált.” – mondta Sullivan egy a kutatással kapcsolatban kiadott közleményben.

A tanulmányhoz a kutatók 35 000 vízmintát elemeztek, amelyeket a világ mind az öt óceánjának 121 helyszínéről vettek. A tudósok a Tara Oceans Consortium égisze alatt végezték kutatásaikat, amely az éghajlatváltozás óceánokra gyakorolt hatását vizsgálja.

A kutatók elmondása szerint olyan kis vízi organizmusokból, úgynevezett planktonokból nyert genetikai szekvenciákat vizsgáltak, amelyek az RNS-vírusok gyakori gazdái. Az RNS-vírusokhoz tartozó szekvenciákat egy RdRp nevű ősi gén keresésével találták meg, amely minden RNS-vírusban megtalálható, de más vírusokból és sejtekből hiányzik. Több mint 44 000 szekvenciát azonosítottak ezzel a génnel.

Az RdRp gén azonban több milliárd éves, és már sokszor fejlődött. Mivel a gén evolúciója ilyen messzire nyúlik vissza, a kutatóknak nehéz volt meghatározni a szekvenciák közötti evolúciós kapcsolatot. Ezért a kutatók gépi tanulást használtak a rendszerezésükhöz.

Összességében mintegy 5500 új RNS-vírusfajt azonosítottak, amelyek az öt meglévő, valamint az öt újonnan javasolt törzsbe tartoznak, amelyeket a kutatók Taraviricota, Pomiviricota, Paraxenoviricota, Wamoviricota és Arctiviricota néven neveztek el.