×

Kultúra

Érdekességek, amiket talán nem tudott a 96 éves Erzsébet királynőről

A britek leghosszabb ideje uralkodó királynője április 21-én ünnepli 96. születésnapját, de a nagyszabású ünnepség csak június második szombatján veszi kezdetét, hála II. György király 1748-ban megteremtett hagyományának.

Epsom, 2018. június 2.II. Erzsébet brit királynő az epsomi derbire érkezik 2018. június 2-án. (MTI/EPA)

Ha valamit tudni érdemes a világ egyik leghíresebb emberéről, elég csak felcsapni egy lexikont vagy rákeresni az interneten – írja a Reader’s Digest. II. Erzsébet élete születésétől egészen napjainkig nyitott könyv a rajongók számára, ennek ellenére a hirado.hu összegyűjtött néhány olyan érdekességet, amelyek nem feltétlenül köztudottak a 96 éves uralkodóról:

1748 óta minden brit uralkodó két születésnapot ünnepel az évben. Az egyik a születése napja, a másik pedig június második szombatja. A tradíciót II. György király teremtette meg, aki novemberi születésű volt, de a késő őszi, zord időjárás nem kedvezett a szabadtéri mulatságoknak, ezért úgy döntött, kora nyáron tartja meg a születésnapi ünnepségét. Ezt a hagyományt az összes brit király és királynő követte az elmúlt több mint 250 évben.

II. Erzsébet sosem járt iskolába. Ez vonzónak tűnhet azoknak a gyerekeknek, akik inkább otthon maradnának egész nap játszani, de a kis Erzsébetnek magántanárok tanítottak történelmet, jogot, franciát, etikettet és mindent, amit akkoriban elvártak egy leendő uralkodótól. Bár kifogástalan oktatásban részesült, a királynő kifejezetten sajnálta, hogy soha nem volt lehetősége iskolába járni, ahogy a többi gyereknek.

A windsori kastély Fehér szalonjában a királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg. A házaspár 2017 november 20-án ünnepelte házassága 70. évfordulóját. (MTI/EPA/Camera Press/Matt Holyoak)

Nem titkolt tény, de sokan nem tudják, hogy II. Erzsébet és néhai férje, Fülöp herceg rokonságban álltak, harmad-unokatestvérek voltak. Erzsébet tizenhárom éves volt, amikor beleszeretett a hercegbe, esküvőjüket pedig 1947 novemberében tartották. Érdekesség, hogy Erzsébet a második világháborúból maradt élelmiszerjegyeit elcserélte egy kristályokkal és gyöngyökkel díszített szatén esküvői ruháért.

Az uralkodó egyébként maga is szolgált a hadseregben a világháború alatt, méghozzá szerelőként és teherautó-sofőrként. Ő az egyetlen jelenleg is élő uralkodó, aki szolgált a második világháborúban, és a királyi család egyetlen női tagja, aki csatlakozott a brit hadsereghez.

Erzsébet királynő továbbá az egyetlen személy az Egyesült Királyságban, akinek nincs se útlevele, se jogosítványa, mert ezek az okmányok a királyi címmel járnak, ellenben ő volt az egyik első államfő, aki e-mailt küldött 1976-ban, HME2 felhasználónév alatt, ami annyit tesz: Her Majesty Elizabeth II.

Jogosan gondolhatnánk, hogy II. Erzsébet a leggazdagabb brit az országban, azonban ez nem így van. Százhatvanmilliárd forinttal a bankszámláján, csupán a 372. az Egyesült Királyság ezer leggazdagabb embere közül a Forbes magazin szerint.

Ugyan számtalan Erzsébet királynőről szóló cikkbe belefutottunk már, hetente akár többe is, azonban egyszer sem fordult még elő, hogy bárkinek is interjút adott volna hosszú, hetvenéves uralkodása alatt.

A koronázási ékszereket viselő II. Erzsébet brit királynő, koronázásának napján a Buckingham-palota tróntermében. II. Erzsébet apja, VI. György halála után lépett trónra, 1952. február 6-án.(Fotó: Nemzeti fotótár /CP)

A királynő számára 2022 jubileumi év, amit a britek egy egész éven át tartó rendezvénysorozattal ünnepelnek meg. II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke a londoni Westminster-apátságban, mintegy 8250 vendég jelenlétében. A székesegyház azon az esős, hideg kedden hagyományos birodalmi pompával várta a 27 esztendős Erzsébetet, aki a harminckilencedik volt, akit megkoronáztak a wesminsteri apátságban.