×

Kultúra

Nemzetközi Bábfesztiválra várják a családokat

Június 22-26. között 18. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a Nemzetközi Bábfesztivált. Öt nap alatt 18 társulat 20 előadást tart a békési megyeszékhelyen - közölte a teátrum közleményben az MTI-vel.

Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművészei a debreceni Vojtina Bábszínház lakás-próbatermében tartott bábszínházi előadásuk közben2020. április 25-én. A koronavírus-járvány miatt a két művész Élő báb-stream-ház címmel online közvetítették előadásukat, a magukról fotót küldő nézők arcképeit az előadótér falára függesztették.
MTI/Czeglédi Zsolt

Mint írják, nyolc külföldi társulat képviselteti magát: francia, angol, spanyol, lengyel, bolgár és román bábosok lépnek fel. Magyarországról a házigazda mellett budapesti, debreceni, kaposvári, pécsi, szegedi, tiszaalpári és két zsámbéki társulat érkezik a fesztiválra.

A programkínálatban minden korosztály számára kínálnak szórakozási lehetőséget, a babaszínházi produkcióktól a felnőtt előadásokig. Hagyomány, hogy a fesztivál megnyitóját megelőzően Békés megyei amatőr bábcsoportok kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Hagyomány az is, hogy a fesztivál gólyalábas bábos felvonulással veszi kezdetét, amelyhez bárki csatlakozhat. Az előadások az Ibsen Házban zajlanak, a bolgár társulat bábjátékának a Csabagyöngye Kulturális Központ ad helyet.

A színház előtti téren mindennap változó tematikával ingyenes bábos játékok várják az érdeklődőket. A kísérőprogramok között szerepel többek között vásári bábjáték, árnyékok játéka, Kádár Ferkó Fotószínháza és Paprika Jancsi csúzlizdája.

A rendezvény az 1960-as években indult útjára. A fesztivált két, később háromévente rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház; a koronavírus-járvány miatt most négy évet kellett várnia a bábosoknak a találkozásra.

Az előadásokról részletesebben a http://babfesztival.hu/ oldalon lehet tájékozódhatni.