×

Kultúra

A Kormorán és a Magna Cum Laude is koncertet ad a VIII. torockói Duna-napon

Az egész napos programsorozat zárásaként Varga Miklóssal kiegészülve koncertet ad a Kormorán együttes, majd a Magna Cum Laude lép színpadra. A nap megkoronázásaként pedig tűzijátékkal zárul a nyolcadik Duna-nap.

A Magna Cum Laude együttes koncertje a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 21-én.
MTI Fotó: Veres Nándor

A Duna Médiaszolgáltató idén nyolcadik alkalommal készül összművészeti ünneppel Torockón, a nemzeti összetartozás napjára, június 4-ére. Az egész napos eseményre a Kárpát-medence minden részéről várják a résztvevőket, Erdély minden szegletéből, a Felvidékről, a Délvidékről és az anyaországból is.

A nyolcadik Duna-nap az „Isten, áldd meg a magyart” – Magyarok a Kárpát-medencében című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét az Europa Nostra-díjas erdélyi faluban. A szabadtéri tárlat egy-egy ismert város, helység archív képével mutatja be történelmi nagyjaink gondolatait. A megnyitó zárásaként a résztvevők Sárközi Noémi népdalénekes, valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók reformkort idéző interaktív irodalmi előadását hallgathatják meg.

Gyerekek Süsüvel, a sárkánnyal és a TV Macival ismerkednek a IV. Duna-napon az erdélyi Torockón 2017. június 10-én. A térség kulturális központja, a Duna-ház kiemelt programját hagyományosan a nemzeti összetartozás napjához közel eső hétvégére időzítik a szervezők.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A látogatókat egész nap színes programok; mesterség- és íjászbemutató, a gyerekeket pedig kézműves és zenés foglalkozások is várják. Ezenkívül megtekinthetik a Szent Korona élethű mását és a Pillanatképek a magyarság életéből, a Kárpát-medencében című fotókiállítást is.

Az esemény keretében ezúttal is megrendezik a kincskereső kalandjátékot, a hungrikumokat fedezhetik fel ügyességi és logikai feladatokon keresztül a résztvevők. Felvonulnak a magyarlapádi zenészek vezette magyarpéterfalvi és a csombordi táncosok, ezt követően pedig Dancs Annamária és Laki Péter előadásában az operettirodalom legszebb és legismertebb dallamai csendülnek fel a színpadon.

Az egész napos programsorozat zárásaként Varga Miklóssal kiegészülve koncertet ad a Kormorán együttes, majd a Magna Cum Laude lép színpadra. A nap megkoronázásaként pedig tűzijátékkal zárul a nyolcadik Duna-nap.