×

Gyereknevelés

Miért nem emlékszünk a születésünkre? Megfejthetetlen rejtély vagy mégsem?

A legtöbb ember nem emlékszik az életének első néhány évében történt eseményekre. De miért nem emlékeznek az emberek azokra a dolgokra, amelyek csecsemőkorukban történtek velük? Csak egy bizonyos életkorban kezd el működni a memória?

Annak ellenére, hogy az emberek a két-három éves koruk előtti időszakból nem sok mindenre emlékeznek, a kutatások szerint a csecsemők képesek emlékeket kialakítani. Csak nem olyanokat, amiket az ember magáról mesél. Az élet első néhány napján belül a csecsemők képesek felidézni anyjuk arcát, és meg tudják különböztetni azt egy idegen arcától – közölte a Scientific American. 

Néhány hónappal később a csecsemők azzal tudják bizonyítani, hogy sok ismerős arcra emlékeznek, hogy a leggyakrabban látott arcokra mosolyognak.

Mosoly (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Valójában az önéletrajzi jellegű emlékeken kívül is sokféle emlék létezik.

Vannak szemantikus, vagyis tényekre vonatkozó emlékek, például a különböző almafajták nevei vagy a lakóhely. Vannak procedurálisak is, vagyis olyanok, amelyek arra vonatkoznak, hogyan kell végrehajtani egy cselekvést, például kinyitni a bejárati ajtót.

Carolyn Rovee-Collier pszichológus laboratóriumának 1980-as és 1990-es években végzett kutatásai közismerten kimutatták, hogy a csecsemők már egészen kicsi koruktól kezdve képesek kialakítani néhány ilyen fajta emléket.

Természetesen a csecsemők nem tudják pontosan megmondani, hogy mire emlékeznek. Rovee-Collier kutatásának kulcsa tehát egy olyan feladat kidolgozása volt, amely érzékenyen reagál a csecsemők gyorsan változó testére és képességeire, hogy hosszú időn keresztül értékelni lehessen az emlékeiket.

Kis gyakorlással sok mindent megjegyeznek a csecsemők

A kutatásban a 2-6 hónapos korú csecsemőket kiságyba tették, amely felett egy forgó lógott. Megmérték, hogy a csecsemő hányszor rúg, majd egy zsinórt kötöttek a baba lábától a játék végéhez, így amikor a baba rúgott, az is mozgott.

Amint azt elképzelhetjük, a csecsemők gyorsan megtanulták, hogy ők irányítanak. Szeretik látni, hogy a játék mozog, és ezért többet rúgnak, mint mielőtt a zsinórt a lábukhoz erősítették volna, ami azt mutatja, hogy megtanulták, hogy a rúgás hatására a forgó mozog.

Mi köze ennek a memóriához?

A kutatás legfontosabb része az volt, hogy miután a csecsemőket néhány napon át gyakoroltatták az egyik ilyen feladatra, Rovee-Collier később tesztelte, hogy emlékeznek-e rá. Amikor a csecsemők visszatértek a laborba, a kutatók megmutatták nekik a játékot, hogy még mindig rúgnak-e.

Ezzel a módszerrel Rovee-Collier és munkatársai azt találták, hogy 6 hónapos korban, ha a csecsemők egy percig gyakorolnak, egy nappal később képesek emlékezni erre az eseményre. Minél idősebbek voltak a csecsemők, annál tovább emlékeztek. Azt is megállapította, hogy a csecsemőket hosszabb ideig tartó tréninggel és emlékeztetőkkel rá lehet venni, hogy hosszabb ideig emlékezzenek az eseményekre.

További kérdéseket vet fel a „csecsemőkori amnézia”

Ha a csecsemők már az első hónapokban képesek emlékeket kialakítani, akkor az emberek miért nem emlékeznek az életnek ebből a legkorábbi szakaszából származó dolgokra?

Még mindig nem világos, hogy az emberek azért szenvednek-e „csecsemőkori amnéziában”, mert nem tudunk önéletrajzi emlékeket kialakítani, vagy egyszerűen csak nincs módunk arra, hogy előhívjuk azokat. Senki sem tudja biztosan, hogy mi történik, de a tudósoknak van sejtésük.

Mi történik velünk a születés pillanatában és utána? (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Az egyik az, hogy az önéletrajzi emlékek megkövetelik, hogy legyen valamilyen énképünk.

Képesnek kell lenned arra, hogy a viselkedésedről másokhoz való viszonyulásoddal kapcsolatban gondolkodj. A kutatók ezt a képességet a múltban egy tükörfelismerési feladattal, az úgynevezett rouge-teszttel tesztelték. Ennek lényege, hogy egy baba orrát piros rúzzsal vagy pirosítófolttal kell megjelölni.

Ezután a kutatók a csecsemőt egy tükör elé helyezik. A 18 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak mosolyognak a tükörképben lévő aranyos babára, és semmi jelét nem mutatják annak, hogy felismernék magukat vagy az arcukon lévő piros jelet. A 18 és 24 hónapos kor között a kisgyermekek megérintik saját orrukat, még zavartan is néznek, ami arra utal, hogy a tükörben lévő piros pontot a saját arcukkal kapcsolják össze – van némi énérzékük.