Gyereknevelés

Változatos programokkal segítik az egyszülős családokat idén nyáron is

Az Egyszülős Központ számos programmal készül a nyárra, köztük gyerekfelügyelettel, családi nyaralásokkal és gyerektáborokkal - ismertette az Egyszülős Központ vezetője csütörtökön Budapesten.

Nagy Anna felidézte, hogy a pesti Egyszülős Központ négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Azóta a központ több mint hetvenféle szolgáltatásával mintegy 26 ezer családnak nyújtott támogatást, közülük 7360-an nyaraltak, táboroztak velük. A kezdeményezésre nemzetközi szinten is felfigyeltek.

Nyaralunk anyával (Fotó: illusztráció unsplah.com)

Március végén nyílt meg az újabb központ, Budán, és mivel a Déli pályaudvar közelében van, a vidéken élő egyszülős családok is elérhetik szolgáltatásaikat – jelezte.

Idén nyáron csaknem 150 egyszülős gyereknek biztosítanak felügyeletet Pesten és Budán hat héten keresztül. Izgalmas programokat, kreatív foglalkozásokat és játékokat kínálnak nekik, szakképzett pedagógusok, pszichológusok foglalkoznak majd velük. Mintegy 2700 szülőt és gyereket tudnak nyaraltatni, ismét szimbolikus áron – sorolta.

Beszélt arról is, hogy a Mészáros Csoport jóvoltából 1500 egyszülős szülő és gyermek nyaralhat jelképes, ezer forintos áron Zalakaroson, Balatonfüreden és Révfülöpön. Folytatódik a nyári családi Erzsébet-táborok programsorozata is; Zánkán mintegy ezer szülőnek és gyereknek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget hétvégenként.

Több nyári fesztiválon is részt vesznek – folytatta. Júliusban Kapolcson, a Művészetek Völgyében, a PestBuda udvarban várják a betérő családokat. Minden nap 12:30-13:00 óra között írók, zenészek, előadóművészek, énekesek, színészek mondják el kedvenc meséjüket az érdeklődőknek. Augusztusban pedig az Ördögkatlan Fesztiválon kínálnak színes programokat.
A központ vezetője beszámolt arról is, hogy már elérhető az „egyszülős applikáció”, amelyen keresztül hasznos információkról értesülhetnek a családok.

Nagy Anna a központ új programjai közül kiemelte a „Szedjük együtt” programot, amelyen legutóbb epret szedtek az egyszülősök, valamint a „Kiképzés” nevűt, amelyen abban kapnak segítséget a fiatalok, hogy miként kezeljék a kritikus helyzeteket. Hamarosan indul programjuk szülői kiégés ellen, a „ZeneVarázslat” elnevezésű programban pedig Várnagy Andrea zongoraművész közreműködésével várják a zenét tanuló és a zenetanulás előtt álló gyermekeket – ismertette.

Nagy Anna a központok létjogosultságát indokolva elmondta, hogy Magyarországon ma körülbelül háromszázezer egyszülős családban mintegy félmillió gyermek él. Az elmúlt negyven évben megduplázódott az ilyen családok aránya. Száz egyszülős családból csaknem kilencvenben az anya neveli a gyerekeket, a többiben az apa. Az egyszülős családok mintegy fele szegénységben él; legfőbb problémáik az elszigetelődés, az anyagi gondok és a munkahelyi problémák – ismertette.