Életmód

A naptejen múlhat bőrünk hosszútávú egészsége!

Ha kimegyünk a napra, s huzamosabb ideig szeretnénk is ott tartózkodni, nagyon fontos, hogy mindenképpen védjük a bőrünket a káros sugaraktól. Rengetegfajta napkrém, -tej, -olaj és -spray közül választhatunk, de akár el is készíthetjük magunknak.

Nemcsak napsütésben, de borús, vízparti nyári napokon is érdemes szorgosan kenni magunkat, ugyanis a felhők, legyenek bármilyen vastagok is, áteresztik a legtöbb káros UV-sugarat. Amennyiben kifejezetten világos és érzékeny a bőrünk, hajlamosak vagyunk a leégésre, akkor feltétlenül fizikai fényvédőt használjunk a kémiai helyett.

Ez ugyan nem szívódik be a bőrbe, felszíni védőréteget képez, cserébe viszont azonnali védelmet biztosít. Talán egy kissé kellemetlen a „viseletük”, ám aki érzékeny a napra, az tudja, hogy megéri, hiszen a leégés következményei számukra borzalmasak.

Fényvédelem, a bőrőd erre vágyik és sok vízre (Fotó: illusztráció pexels.com)

A megfelelő fényvédő szer használata mellett azonban még ajánlatos pár fontos szabályt betartani:

  • A „11-15-ös” aranyszabály egyre aktuálisabb!
  • Védjük a kicsik és a nagyobbak fejét is világos színű kalappal.
  • Ne felejtsük el újrakenni magunkat és a gyerekeket fürdés után.
  • Ha nem strandon vagyunk, hanem kirándulunk, akkor se feledkezzük meg szabad bőrfelületeinkről. Hordjunk kalapot, UV-szűrős napszemüveget és világos színű, természetes anyagú öltözéket.

A kémiai fényvédő a sötétebb tónusú bőrűeknek megfelelő, szinte mindegy, hogy milyen állagút választunk, a lényeg a faktorszám és az összetevők. Ezeknek a krémeknek, haboknak és olajoknak azonban idő kell, míg felszívódnak, és kifejtik hatásukat, így érdemes a strand előtt legalább fél órával lekenni a családot, hogy mire kiérünk, már biztonságban legyünk.

Viszont mielőtt kosárba tesszük a szokásos, amúgy jónak gondolt, esetleg agyonreklámozott márkájú terméket, olvassuk el az összetevőit, mert hiába akarjuk családunknak a legjobbat, olykor a drága húsnak lesz híg a leve.

Sajnos nemcsak az olcsó arckrémekben és testápolókban vannak kőolajszármazékok, de a naptejek többségében is, melyeket talán jobb lenne elkerülni, hiszen hosszú távon fogalmunk sincs, mit okozunk velük önmagunknak.

Szerencsére a különösen veszélyes para-amino-benzoesavat (PABA) már mindegyik fényvédő készítményből kitiltották, ám sajnos még sokban megtalálhatók a veszélyesnek ítélt Benzofenon-3, a Butyl Methoxydibenzoylmethane és a 4-Methylbenzylidene Camphor kémiai fényvédő anyagok.

Ám jó hír, hogy mi magunk is elkészíthetjük a fényvédőnket, ha biztosra szeretnénk menni: ebbe csak az kerül majd, amit mi teszünk bele, így nem kell félni a láthatatlan és alattomosan felszívódó kemikáliáktól.

Az alábbi recept teljes körű védelmet biztosít, amennyiben a bőrünk nem extraérzékeny, illetve kinőttünk már a csecsemőkorból. A vivőanyag lehet kakaóvaj és kókuszolaj keveréke, ez a kettő együtt legyen nagyjából 50 grammnyi, s ehhez kerüljön 5 grammnyi cink-oxid (illóolaj formában is beszerezhető).

A cink-oxid por alakú ásványi anyag, mely a bőr felületén elnyeli a káros ultraibolya sugarakat. A cink-oxid a legbiztonságosabb aktív hatóanyag: véd az UVA és UVB sugarak ellen, nem szívódik fel. Kerüljön még bele panthenol, azaz B5-provitamin, s E-vitamin is, ezeket egy komolyabb bioboltban beszerezhetjük.

De ha már megtörtént a baj…

Fontos! Ha komoly égési sérüléseket szenvedtünk a napon, a bőrünk piros, gyulladt, fáj, esetleg hólyagos, semmiképp se próbálkozzunk az internet „okos” házi praktikáival, azaz ne kenjük a bőrünket se tejföllel, se tojással, s ne tegyünk rá paradicsomszeleteket, krumplit sem, hanem forduljunk azonnal orvoshoz, pláne, ha kisgyerekről van szó!

Ha úgy érezzük (minden gondos kenegetés ellenére is), megégtünk a napon, vagy csak egyszerűen hidratálni szeretnénk a bőrünket napozás után, akkor a házilag készített kencénkkel ezt is megtehetjük.

A hideg borogatás, a langyos zuhany kellemesen nyugtató lehet, s patikában beszerezhető hagyományos B5-provitaminos spray is enyhülést nyújthat bőrregeneráló hatása okán.

Ilyenkor feltétlenül igyunk sok folyadékot, lehetőség szerint tiszta vizet, ugyanis a gyulladt bőrön keresztül több folyadék párolog el, melyet pótolni kell. A drogériákban és a gyógyszertárakban is beszerezhetők kiváló napozás utáni, hűsítő krémek, de ha pontosan tudni szeretnénk, mi van benne, akár mi magunk is elkészíthetjük otthon.

Tiszta sheavajba vagy kókuszolajba tegyünk aloe vera pépet vagy zselét (persze legjobb, ha ha a növény frissen kicsavart nedvét keverjük be) és pár csepp levendulát, mely hűsít és csökkenti a gyulladást.

Shea vaj, mindenre jó (Fotó: illusztráció unsplah.com)

Vissza már nem fordíthatjuk a folyamatot, de csökkenthetjük a kellemetlenséget. A bőrünk képes meggyógyítani magát, azaz pár nap alatt regenerálódik, majd megszabadul a felső rétegétől, s alatta egy még érzékenyebb felület válik szabaddá, így fontos, hogy az „új bőrünket” a leégés után még jobban óvjuk a káros sugaraktól.