Életmód

Velence korlátozásokat vezet be a turizmusban

Az idei szezonra tervezték a bevezetését, de csak januártól lép életbe a Velencébe látogatókat terhelő belépődíj, amellyel az átutazó turisták számát próbálják mérsékelni. Ezzel csökkenhet az embertömeg és bevételhez is jut a város.

Néhány hete egy német családot 4 ezer euróra (1,6 millió forint) büntettek a helyi hatóságok, mert szó szerint pikniket rendeztek a város közepén. Székeket hoztak és abrosszal terítettek le egy 18. századi kutat, ahol a boltban vett élelmiszert elfogyasztották. Bár nyilvánvalóan a helyi szabályok megsértése miatt járt a drákói büntetés, ez mégis azt sugallja, hogy Velencében már nem látják szívesen a kispénzű, átutazó turistákat – írta a Bloomberg.

Velence (Fotó: illusztráció unsplash.com/Kovács Máté)

A járványhelyzet előtt nem ritkán 110–120 ezren tartózkodtak egyszerre a csatornák városban, ami kétszerese a város lakosságának. A kirjárási korlátozások visszavonásával a városba látogatók száma ismét megközelítette ezt a szintet.

Az elviselhetetlen embertömeg visszaszorítására már több terv is készült. Legutóbb 2019-ben, de a járványhelyzet közbeszólt. A „túlturizmusnak” nevezett jelenség számos kárral jár, bár a szektorból élő helyiek számára előnyöket is hordoz.

A városvezetés egy hónapja meghozta a döntést, amelynek kárvallottjai az átutazó turisták lesznek. Az egy napra érkező turistáknak a főszezonban 10, a szezonon kívül pedig 3 euró belépődíjat kell fizetniük személyenként. Az intézkedés január közepén lép életbe – értesült az Euronews, de a a technikai részletek még nem ismertek.