Környezetünk

Visszaköltöznek Tóhoku régióba a helyiek, miután csökkent a japán atomerőmű sugárzása

Tizenegy évvel a fukusimai katasztrófa után visszatérhetnek lakhelyükre az egyik közeli város lakói, miután ott a hatóságok csütörtökön hatályon kívül helyezték a radioaktív sugárzás magas szintje miatt a baleset idején elrendelt kiürítést.

Okumában helyi idő szerint reggel 9 órakor oldották fel a korlátozásokat egy 8,6 négyzetkilométeres területen, amelyet újjáépítési helyszínné nyilvánítottak, miután befejeződtek a sugárzás szintjének csökkentését célzó munkálatok. A katasztrófa miatt 2011-ben a több mint tizenegyezres lélekszámú város teljes lakosságát evakuálták.

Okuma. Az üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által közreadott képen a 2011-es földrengésben és szökőárban súlyosan megsérült Fukusima-1-es atomerőmű 4-es reaktorának kiégett fűtőelemeket tároló medencéje 2013. november 15-én. (MTI/EPA/Tepco)

A település délnyugati részén már 2019 áprilisában feloldották az evakuációs utasítást: ide azóta nagyjából négyszázan tértek vissza.

A szerencsétlenség után egy évtizeddel hét fukusimai körzetben mintegy 337 négyzetkilométer továbbra is lakhatatlan a magas sugárzás miatt, és ez vélhetőleg még sokáig így marad.
A következő hónapokban és években Fukusima prefektúra több városában oldhatják fel a visszatérési tilalmat.

Okumamacsi, 2011. április 11. Amerikai T-Hawk robotrepülőgéppel április 10-én készített és a Tepco áramszolgáltató által közreadott felvétel a március 11-i, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben súlyosan megrongálódott Fukusima-1-es atomerőmű 1-es reaktorblokkjáról. (MTI/EPA/Tokyo Electric Power Co.)

Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet.

A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni. Közülük több tízezren a mai napig nem térhettek vissza otthonukba.