Életmód

Mit jelent a híres magyar közmondás?

Köztudott, hogy aki nem most jött le a falvédőről, az nem naiv ember, de hogy pontosan mi áll e szólás hátterében, megtudható a Kossuth Rádió Felfedező című műsorából, amelyben a falvédők sorait elemezték.

A 19-20. században nagy népszerűségnek örvendtek a különböző falvédők, amelyekre házi áldásokat, életbölcsességeket, jó tanácsokat, olykor megmosolyogtató, rövid mondatokat írtak – idézték fel a Kossuth Rádió műsorában. Manapság már szinte alig használják dekorációs elemként a lakberendezésnél, de a lelkes gyűjtőknek hála nem merültek feledésbe.

Témáik szerint sokféle változatuk van; csoportosítani lehet őket, konyha, főzés, házasság, szerelem, vagy boldogsággal kapcsolatos intelmek szerint, de vallásos darabokat és versekhez köthető falvédőket is találunk.

„Jó pár olyan felvédő van, amely intelmekkel látja a háziasszonyt. De találunk köztük jó tanácsokat adó hímzéseket is, mint például, ki korán kel, aranyat lel”

– mondta el Jungvirthné Bús Erzsébet, aki több mint 20 éve kezdte el gyűjteni a textíliákat és kedvenceit azóta már több kiállításon is bemutatta.

A falvédők hímzett szövegeihez köthető a közbeszédben manapság is használt szólásmondás: nem most jöttem le a falvédőről. Ennek jelentéséről Pomozi Péter a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának vezetője beszélt a Kossuth Rádió műsorában.

Aki nem most jött a falvédőről, az nem olyan naiv, hogy meg lehetne etetni a falvédőkre hímzett moralizáló szövegekkel. Tehát, aki ezt mondja, körülbelül azt gondolja, az ilyen falvédő szövegekkel őt nem lehet becsapni. Ha pedig valaki most jött a falvédőről, akkor pont olyan naiv, amit ezeknek a bájos, de kicsit naiv, paraszti miliőnek a falvédői tükröznek”

– mondta a szakember, hangsúlyozva, hogy a feliratok bájos naivitásukban is sok értéket hordoztak.

További részletek a falvédők történetéről, nyelvi sajátosságairól és manapság fellelhető változataikról a Kossuth Rádió Felfedező című adásából tudhatók meg, amely IDE kattintva újrahallgatható.

Felfedező – hétköznap 14:32-től a Kossuth Rádió műsorán