×

Gyereknevelés

Indulnak a pótfelvételik, hol, mikor?

Július 21-én nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ugyan a jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre, az öröm nem mindenki számára volt felhőtlen.

Nincs minden veszve, ha valakit első körben nem vettek fel a vágyott intézmények egyikébe sem: nem csak a pótfelvételi, de számos egyéb lehetőség is szóba jöhet.

Sikerült, felvettek, Anya (Fotó: illusztráció pexels.com)

Nézzük milyen lehetőségek vannak számukra:

  • Pótfelvételi

Augusztus 5-én éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre; pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket a július 21-én zárult általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

A pótfelvételi eljárásban csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni. A jelentkezést legkésőbb augusztus 5-én éjfélig hitelesíteni is szükséges ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postára adva. Minden előírt dokumentum feltöltési határideje is 2022. augusztus 5. éjfél.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések ponthatárait augusztus végén hozza nyilvánosságra az Oktatási Hivatal.

  • Halasztás

Sok esetben a halasztás mellett döntenek azok a diákok, akik nem jutottak be a vágyott szakra. A kihagyott egy év alkalmas lehet arra, hogy a fiatalok jobban megismerjék magukat, munkát vállaljanak és ezzel támogassák későbbi tanulmányaikat, de vannak olyanok is, akik a kihagyott egy évet utazásra, önfejlesztésre használják.

Ilyenkor szóba jöhet az újraérettségizés is, ami kiváló lehetőség a pontszám növelésére.

  • 280 pont alatti lehetőségek

Alapképzésekre minimum 280 ponttal jelentkezhetnek az érdeklődők, de bőven van lehetőség azok számára is, akik nem érték el.

Kiváló lehetőséget jelenthetnek a felsőoktatási szakképzések: ezekre ugyanis csupán 240 pont a belépési kritérium.

A felsőoktatási szakképzések között ráadásul megtalálhatók a legnépszerűbb alapszakok tömbösített változatai is. Ezek a képzések 2 év alatt elvégezhetők, így azok számára is gyors ugródeszkát jelenthetnek, akiknek nincs 3-5 évük egy oklevél megszerzésére.

Öröm (Fotó: illusztráció pexels.com)