×

Kultúra

Szentendrén kortárs alkotók munkáiból válogathatunk

A dizájn, az iparművészet, a képzőművészet és az építészet kapcsolódási pontjait helyezi a fókuszba az Újműhely Galéria Majd máskor, majd máshol című kiállítása, amely kortárs ékszereket és képzőművészeti alkotásokat mutat be szeptember 10-ig Szentendrén.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) keddi tájékoztatása szerint a csoportos tárlat az építészet alapfogalmai – a szerkezet, a felület, a lépték, a tömeg, a funkció – mellett az idő és tér dimenziója mentén olyan kérdéseket vet fel többek között, mint az otthon és az elvágyódás, az emberi lépték viszonya az épített környezethez.

A kiállításon látható műalkotások egy köre az építészetben régóta használt emberi léptéket, az antropomorf rendszert állítja a középpontba, és a művészet eszközeivel a társadalom mint szimbolikus építmény kérdéseit is kutatja – olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják,

ma már a művészékszerek között a hagyományos értelemben vett hordható ékszerek mellett a dizájn, az ipar- és a képzőművészet metszetében létező tárgyak, installációk, videómunkák is megtalálhatók.

A közlemény idézi Roskó Mária ékszertervezőt, a kiállítás kurátorát, aki elmondta, hogy a tárlaton szereplő vizuális naplók az emlékezés eszközei, amelyek személyes világot teremtenek az építészeti makettek vizuális nyelvén.

Az építkezésekhez használt állványok kicsinyített, ékszerbe lényegített másai az egyéni és szociális harmónia és az épített környezet közötti összefüggésre, illetve az egyéni és közösségi igényekre, felelősségre reflektálnak” – tette hozzá.

A kiállításon Asztalos Zsolt, Bajcsi-Nagy Balázs, Csizik Balázs, Görgényi Gizella, Harsány Patrícia, Horányi Kinga, Huber Kinga, Kerékgyártó Szilvia, Kicsiny Martha, Kocsor Eszter Sára, Kreisz Janka, Lenzsér-Mezei Kata, Marosi László, Sági Luca és Szabó Nelli munkái láthatók.