Gyereknevelés

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpián magyar siker is született

A közép-európai diákolimpián komoly sikereket elérő négyfős magyar diákcsapat két tagja egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett az Indonéziában zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI), amely középiskolások számára a legrangosabb versenyprogramozási megmérettetés - közölte a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság hétfőn az MTI-vel.

A társaság közleménye szerint az idei – augusztus 7. és 15. között, Jáva szigetén, Yogyakarta városában tartott – IOI-n 88 ország 349 diákja mérte össze tudását az alapvető középiskolai feladatoknál jóval nehezebb feladatok megoldásában: a négyfős magyar csapat két tagja a helyszínen, két tagja pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának budapesti laborjából kapcsolódott be a versenybe.

Elért pontszámai alapján Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc) ezüstérmet, Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) pedig bronzérmet szerzett a diákolimpián. Dicséretben részesült (honorable mention) a másik két magyar versenyző, Németh Márton (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest).
A szervezők a 349 versenyző közül a legmagasabb pontszámot elérő 30-at díjazták arany-, 58 versenyzőt ezüst-, 88-at pedig bronzéremmel, a legalább egy teljes versenyfeladatot megoldó nem érmeseket pedig dicsérő oklevéllel – írták.

Duális képzésben részt vevő tanulók egy személygépkocsi elektronikájának programozását végzik a Mercedes-Benz kecskeméti oktatási központjában 2014. április 29-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor (Képünk illusztráció)

 

A magyar diákok a tehetséggondozási programja tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az IOI 2022-re.
A közleményben emlékeztettek arra, hogy az IOI 2022-n részt vevő magyar diákcsapat két héttel korábban a közép-európai regionális diákolimpiáról, a CEOI-ról három ezüst- és egy bronzéremmel tért haza.
Jövőre Magyarország rendezi az IOI-t, Szegeden versenyezhet majd 92 ország közel 400 diákja – írták.

Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója és Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke a mechanikus számológépeket bemutató, Kürti Sándor gyűjteményéből rendezett Számolj utána! című kiállítás megnyitóján a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában 2016. március 9-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (Képünk illusztráció)