Életmód

Az egészséges önbizalom pillérei

Kívántuk már azt, milyen jó lenne, ha nagyobb önbizalmunk lenne? Biztosan több olyan ember is van a környezetünkben, akiknek mindig magabiztos a fellépése, és emiatt irigyeljük őket. Pedig mi is elérhetjük ezt, ha tudatosan törekszünk rá. Íme az egészséges önbizalom 4 alappillére, amelyet kellő kitartással megerősíthetünk magunkban.

Ismerni a korlátainkat

Hiába hangoztatják gyakran, hogy határ a csillagos ég, ennek megvan az a veszélye, hogy olyanba vágjuk a fejszénket, amire az adott életszakaszunkban például még nem állunk készen – a kudarc pedig teljesen elveszi tőle a kedvünket. Ha tisztában vagyunk azzal, mi az, amire (egyelőre) nem vagyunk képesek, sokkal magabiztosabban foghatunk hozzá ahhoz, amit viszont meg tudunk csinálni.

Együtt, ebben van az igazi erő (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Tisztában lenni az értékrendünkkel

Az, hogy mi bír értékkel számunkra az életben, kijelölheti a haladási irányt – ha tudjuk, mi az igazán fontos, csak arra fordíthatjuk energiánkat a felesleges dolgok helyett. Amennyiben még nem látjuk tisztán ezeket a dolgokat, az azzal a veszéllyel fenyeget, hogy másokra támaszkodunk a helyes út kijelölésében – ez pedig óhatatlanul is önbizalomhiányhoz vezet.

Fejleszteni a képességeinket

A magabiztosság mögött általában megfelelő kompetencia áll – például a pilóta is akkor tud magabiztosan repülőt vezetni, ha elsajátította az ahhoz szükséges képességeket. Ez az élet minden területére igaz, és szerencsére tehetünk azért, hogy felkészülten álljunk egy-egy feladat elé. Csak idő- és energiaráfordítás kell hozzá.

Másokat is úgy látni, mint saját magunkat

Az emberek sokszor érzik alkalmatlannak magukat valamire, mert úgy látják, mások sokkal jobban meg tudják csinálni az adott dolgot, mint ők. Úgy gondolják, hogy XY sokkal tehetségesebb, rátermettebb, ügyesebb, mint ők. Ez a fajta hasonlítgatás rendkívül káros.

Amint közelebbről megismerjük azt a másik személyt, rájövünk, hogy az ő életében is vannak kihívások, és ő más területen érzi magát kevéssé alkalmasnak. Mindannyian emberek vagyunk kétségekkel és félelmekkel, és amint ezt felismerjük, meglátjuk, hogy nincs értelme a hasonlítgatásnak.