Környezetünk

Lenyűgöző látványban lehet részünk, daruvonulás zajlik a Hortobágyon

Megérkeztek a darvak a Hortobágyra. A több tízezer daru naponta ismétlődő, az alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értéke is.

A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A programon való részvétel azonban csak előzetes bejelentkezéssel biztosított – hívta fel a figyelmet honlapján a nemzeti park. Az előzetes bejelentkezés kizárólag egy űrlap kitöltésével lehetséges.

A természet megfigyelésének élménye a pillanat varázsa, alkalomról alkalomra változik, nem egy előre megrendezett színházi produkció, itt a természet a rendező, ennek ellenére a park munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élményt biztosítani tudják – írták honlapjukon.

Az őszi daruvonulás azért különleges jelenség, mert ezek a gólyánál is nagyobb madarak nem egyszerűen átrepülnek az országon, hanem legalább egy-másfél hónapig itt is maradnak (tavasszal viszont a költési izgalomban lévő madarak nem vagy csak rövid időre állnak meg nálunk). A madarak naponta kétszer rendkívül látványos keretek között szárnyra kelnek, hajnalban a táplálkozóterületekre tartva elhagyják a tavi éjszakázó helyeket, este pedig visszatérnek.

A darvak a sekély vizű éjszakázóhelyeket kedvelik. A nemzeti park igazgatósága a saját kezelésében lévő halastavak vízszintjét úgy szabályozza, hogy a darvak számára optimális, sekély vizű állapotokat teremtsen.

A túrákról bővebb információ ide kattintva olvasható.