Gyereknevelés

Takarítási világnap – éljünk tudatosabban, takarítsunk kevesebbet!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja 1992. szeptember 20-án hirdette meg először a Takarítási világnapot.

Fotó: Pixabay

A világnap célja elsősorban nem az otthonok tisztaságának megteremtését célozta, legalábbis nem közvetlenül, sokkal inkább bolygónk tisztaságának megóvására szerették volna felhívni a figyelmet. Ez pedig már összefüggésben áll a háztartások takarítási szokásaival – írja Király Nóra a Ficsak blogon.

Egy vallomással kezdem ezt a cikket, mert fontosnak érzem, hogy ha már tisztaságról esik szó, akkor ahhoz tiszta lélekkel, őszintén közeledjek és tárjam fel a valóságot.

Bármennyire is szeretem a rendet és a tisztaságot, időről időre az én fejem felett is összecsapnak a hullámok. Hiába törekszem arra, hogy rend legyen körülöttünk, ötgyermekes édesanyaként egy idő után be kellett látnom, hogy ezen a fronton reménytelen küzdelmet vívok. Pedig folyamatos rendrakásban vagyok, de valahogy mégse érem el azt a végeredményt, amit megcélzok.

Minden körülmény ellenem dolgozik: az idő, a gyerekek, a munkám, a por, az időjárás, a sár, a tárgyak, a főzés. Minden és mindenki képes koszt és rendetlenséget „csinálni” körülöttem, én magam pedig kevés vagyok ahhoz, hogy felülkerekedjek a helyzeten. Rengeteg energiát fektettem és fektetek a mai napig abba, hogy elfogadható állapotok legyenek az otthonunkban. Mert bizony öt gyerek mellett sokszor bombatámadás utáni állapotok vannak nálunk, folyton úszom. A főzéssel is, pedig főzni nagyon szeretek, régebben recepteket is gyűjtögettem, jelölgettem, miket szeretnék megfőzni, de erre is egyre kevesebb időm jut.

Fel kellett ismernem, olykor segítségre van szükségem, hogy utolérjem magam a háztartás területen. Ez pedig egy olyan felismerés volt, ami közelebb hozott ahhoz a komfortos állapothoz, amelyben jól érzem magam.

A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni!