Gyereknevelés

Ne nevessük ki a gyermekünket!

Persze, tudjuk, hogy csemetéd folyton megmosolyogtat, de néhány esetben inkább ne nevess a te kis mókamesetereden – például a következőkben.

Ha valamit nem tud – A gyerekeknek még nagyon sokat kell tanulniuk a világról, és bizony előfordulhat, hogy valamit nem értenek, nem tudnak, összekevernek vagy félreértenek. Ezek a helyzetek néha tényleg elég megmosolyogtatóak lehetnek, de vegyél erőt magadon, és nevetés helyett inkább magyarázz, indokolj vagy mesélj. A kicsiknek ugyanolyan rosszul esik, ha kinevetik őket, mint nekünk, ezt ne feledd!

A torta nagyon finom (Fotó: illusztráció pexels.com)

Ha más kárára vicceskedik – Kifigurázza a kistesóját, aki sántikál, vagy lerajzolja a duci osztálytársát óriás pocakkal? Magyarázd el neki, hogy ez nem vicces, sőt, nagyon bántó arra nézve, akinek a kárára ő humorosabbnak akar látszani.

Ha csúnya szót mondott – A káromkodás nem vicces, és sajnos ha elneveted magad, az még bátorításként is hathat: csemetéd ebből arra következtethet, hogy na, ő most aztán valami igazán humorosat mondott. Hogy ezt elkerüld, inkább tegyél úgy, mintha meg sem hallottad volna, egy kis idő után a gyerek is elfelejti.