Kultúra

A Star Wars főgonosza nyugdíjba megy, de öblös hangja velünk marad

Nem adja többé hangját James Earl Jones Darth Vadernek, a Csillagok háborúja ikonikus főgonoszának. A szinkronszínész hangját ezentúl egy mesterséges intelligencia működtette program fogja reprodukálni, hogy a nézők továbbra is élvezhessék a széles körben ismertté vált gonosztevő orgánumát.

A 91 éves Jones legutóbb a 2019-es Skywalker kora című filmhez adta Dart Vader hangját – mondta el a Vanity Fairnek Matthew Wood hangmérnök. A színész beleegyezett a Lucasfilm terveibe, miszerint archív felvételek és mesterséges intelligencia segítségével létrehozott új párbeszédek révén a következő években is használják a hangját Vader szerepében – számolt be róla a CNN.

„Jones végig segédkezett az Obi-Wan Kenobi-előzménysorozat utómunkálatainál” – mondta Wood. „Segített irányítani a hangjának újraalkotásában részt vevő csapatot, és naprakészen tájékoztatta a Lucasfilm Vaderrel kapcsolatos jövőbeli terveiről” – tette hozzá.

Nem ez az első alklaom, hogy a Lucasfilm bizonyos karakterek hangját mesterséges intelligencia segítségével próbálja meg újraéleszteni. Luke Skywalker fiatalkori hangját a Disney+-on futó Boba Fett könyve című sorozatban szintén egy számítógépes technika tökéletesítette.

A Lucasfilm már 2016-ban a Zsivány egyesnél is CGI-t használt Grand Moff Tarkinját alakító Peter Cushing arcképének újrateremtéséhez, bár ott a karakter hangját Guy Henry színész adta, nem pedig egy számítógépes program.

Az EGOT-díjas (Emmy-, Grammy-, Oscar-, Tony-díj birtokosa) színész az 1977-es Egy új remény című Csillagok háborúja-film óta kölcsönözte hangját a fekete köpenyes antagonistának.