Életmód

Még mindig keveset mozognak a magyarok

A magyarok több mint fele heti három órát sem mozog, és csak minden ötödik ember gondolja úgy, hogy tudatosan táplálkozik – derül ki a KOMETA megbízásából az Opinio Institute Kft. által készített reprezentatív felmérésből, melynek eredményét szerdán juttatták el az MTI-hez.

Sokkal magasabb a vágyott életkor, mint amennyit a jelenlegi statisztikák szerint élünk. A nők negyede, a férfiak 30 százaléka legalább 91 évet szeretne élni. Minden második magyar több időt töltene családjával, barátaival, utazással, egyéb szabadidős tevékenységgel.

A hosszú, aktív élet legfőbb gátja a válaszadók döntő többsége szerint a stressz.

Révfülöp, 2022. július 23. A 40. Lidl Balaton-átúszás résztvevői kezdik meg az 5,2 kilométeres táv teljesítését Révfülöpnél 2022. július 23-án. MTI/Vasvári Tamás

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam 2021-ben 74,5 év volt, míg az EU-ban mindez 5,6 évvel magasabb.

A felmérés szerint alig mozgunk, de a tudatos táplálkozás még több ember életéből hiányzik. A magyarok 57 százaléka nem mozog heti 3 órát sem, pedig 91 százalékuk szeret mozogni. A tudatos táplálkozás hiánya még nagyobb: csak minden ötödik magyar gondolja, hogy tudatosan táplálkozik. Az egészségtelenül táplálkozók ezt főképp a jó minőségű étel drágaságával indokolják.

A kutatás szerint a magyarok 75 százaléka szeretne sokáig élni, tovább, mint a jelenlegi születéskor várható átlagos élettartam. 22 százalékuk „élek, ameddig élek” szemlélettel rendelkezik, és csak a válaszadók 3 százaléka mondta azt, hogy nem vonzza a hosszú élet.

Az aktív, egészségben eltöltött életévek száma a válaszadók legnagyobb része (59 százalék) szerint a stressz csökkentésével érhető el. Mindkét nemnél és minden korcsoportban leginkább a stresszt tartják a hosszabb élet gátjának, a nemek között a nők (65 százalék), korosztályokat tekintve pedig a negyvenesek (68 százalék) különösen kiemelkednek – állapította meg a felmérés.