Környezetünk

Mégis lehet élet a Földön kívül a Naprendszerünkben

A Szaturnusz Enceladus nevű holdjának belsejében lévő óceán foszforral dúsult, ami az általunk ismert élet számára fontos elem – derül ki egy új kutatásból.

A földi élethez szükséges eleme lehet jelen a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának óceánjában – olvasható a Space.com cikkében.

A mélyben olyan geológiai folyamatok is zajlanak, amelyek a Földön támogatják bizonyos létformák fennmaradását. Sok kutató úgy éppen ezért úgy gondolja, a Naprendszerben az Enceladuson van a legnagyobb esély az idegen életre.

A Szaturnusz Enceladus nevű holdjának belsejében lévő óceán foszforral dúsult, ami az általunk ismert élet számára fontos elem – derül ki egy új kutatásból.

A foszfor az élet biokémiájának létfontosságú összetevője, például a cukrokhoz kapcsolódva adja a DNS „gerincét”, összekötve a négy nukleobázist a kettős spirálhoz.

A szakértők az objektum felszínén lévő gejzírek kitöréseit elemezve tudtak következtetni az óceán összetételére, ugyanis a NASA Cassini űrszondája 2017-ben véget ért küldetése előtt számos alkalommal átrepült a gejzírek felett, és „megkóstolta” a hold óceánjának vizét. A vízben több olyan anyagot is beazonosított, amely meghatározó a földi élet számára, foszfort azonban akkor még nem tudta kimutatni.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

2018-ban Manasvi Lingam és Avi Loeb, a Harvard Egyetem kutatói megállapították, a foszfor igen ritka lehet az Enceladus óceánjában, mivel a tengerfenék szikláiban lévő foszfor lassan oldódik a vízben. Csihua Hao, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem munkatársa kollégáival most ezt az elképzelést cáfolják.

A kutatók a legújabb adatok segítségével folytattak modellezést, azt vizsgálták, az értékes anyagban gazdag ásványok miként oldódnak az Enceladus óceánjában. Az eredmények alapján az ortofoszfát oldódási aránya a véltnél sokkal magasabb, így több tízezer évre elegendő foszfort adhat a potenciális mikroorganizmusoknak.

Christopher Glein, a Southwest Research Institute munkatársa a háttérben meghúzódó geokémia elkerülhetetlenné teszi az oldott foszfor jelenlétét. Az anyag közel azonos vagy magasabb arányban fordulhat elő a hold óceánjában, mint a mai Föld tengereiben.

Érdemes hozzátenni, hogy a foszfort továbbra sem sikerült kimutatni az égitesten. Ahhoz, hogy jobban megismerjék az Enceladus óceánját, újabb űreszközt kell küldeni az objektumhoz.