Környezetünk

Túl gyorsan melegszik a Föld légköre, elérheti a 2,8 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést

Az ENSZ szerint a korábban az üvegházhatású gázok csökkentésére vállalt ígéretek kevésnek bizonyulnak a globális felmelegedés megállítására, továbbra is 2,8 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az évszázad végéig, így további intézkedésekre van szükség.

A meglévő szakpolitikák változtatás nélkül valószínűleg ahhoz vezetnek, hogy a hőmérséklet 2,8 Celsius-fokot emelkedik az évszázad végére, 0,1 fokkal többet, mint a korábbi becslésekben állt.

November 6. és 18. között a COP27 nevet viselő klímatalálkozón fognak tárgyalni az országok képviselői Egyiptomban, hogy további határozatokat fogadjanak el a klímavédelem kapcsán; a cél, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra csökkentsék.

Megvolt az esélyünk arra, hogy fokozatos változásokat érjünk el, de ez az idő lejárt. Csak a gazdaságok és társadalmak gyökeres és átfogó átalakítása menthet meg minket a felgyorsuló klímaváltozástól, a katasztrófától” – közölte Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója.

A globális kibocsátás 2030-ban becslések szerint 58 gigatonna szén-dioxid lesz, amennyiben a jelenlegi folyamatokat nem fogják a tervezettnél erőteljesebben vissza – áll a jelentésben.

Ahhoz, hogy a felmelegedést – az ideálisnak tekintett – 1,5 fokra lehessen csökkenteni, az éves kibocsátást további 45 százalékkal kell visszafogni a jelenlegi intézkedésekhez képest.

A globális gazdaság alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá alakításához legalább 4000-6000 milliárd dollárnyi beruházásra lesz szükség évente – az ENSZ jelentése szerint.

Szerdán a Meteorológiai Világszervezet közölte, hogy az üvegházhatású gázok koncentrációja tavaly az átlagot meghaladó mértékben emelkedett, és többször is rekordot döntött.