Életmód

A barátság jót tesz az immunrendszerünknek is

Legalábbis ezt állítja egy új tanulmány, amelyből kiderül, hogy azok az idősebb emberek, akik kiemelkedően jó egészségnek örvendenek korukhoz képest, általában mindannyian nagyon aktív társasági életet élnek, és sok barátjuk van.

A jó barátok mindent jobbá tesznek – ez tény, nincs is min vitatkozni. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak a lelkünknek, de az egészségünknek is jót tesznek. A Northwestern-i Egyetem kutatói arra a következetésre jutottak, hogy azok az időskorú emberek, akik élénk társasági életet élnek, hosszabb ideig egészségesek.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A kutatáshoz egy 50 főből álló csoportot figyeltek meg, amelyek résztvevői közül 19-en életkoruk alapján átlagos fizikai és szellemi állapotban voltak, 31-en pedig úgynevezett „szuperöregek” (Superagers) voltak.

Azokat szokták így nevezni, akik 80 éves koruk felett is rendkívül jó kognitív képességeknek örvendenek. A résztvevőknek a felmérés során ki kellett tölteniük egy 42 kérdésből álló tesztet, amely a pszichológiai jóllétükre vonatkozott. A legnagyobb különbség, amit megfigyeltek a két csoport között az volt, hogy a „szuperöregek” sokkal több értékes, bizalmon alapuló és érzelmekkel teli kapcsolatot tartottak fent, mint a másik csoport tagjai. A teszt többi részét illetően – beleértve az életcéljaikat és azt, hogy fontos számukra, hogy megtartsák az önállóságukat – nagyon hasonló eredmények születtek a két csoport tagjainál.

A kutatás összhangban van William J. Chopik pszichológus tanulmányával, aki szerint a család mellett a barátságok azok, amely igazán jó hatással lehetnek az egészségünkre. Úgy véli azért, mert a barátainkat mi magunk választjuk, és a döntéseinktől, az új barátainktól pozitív változásokat várunk az életünkben. Sok esetben előfordul, hogy egy jó barát hatására teljes életmódváltásba kezd valaki, a közös programok hatására mozogni kezd, vagy egyszerűen csak jókedvre derül a másik táraságában.

Ne habozzunk tehát, hívjuk fel néhány jó barátunkat és egyeztessünk le egy-egy találkát – nemcsak a jó kedvünk, de az egészségünk érdekében is.